Evo o čemu su pričali Duško Marković, Ana Brnabić i Edi Rama - Volim Podgoricu

Evo o čemu su pričali Duško Marković, Ana Brnabić i Edi Rama

Pred­sjed­nik Vla­de Du­ško Mar­ko­vić sa­stao se ju­če u Pod­go­ri­ci na mar­gi­na­ma sa­mi­ta ja­dran­ske po­ve­lje sa li­de­ri­ma dr­ža­va uče­sni­ca te ini­ci­ja­ti­ve, pri če­mu je oci­je­nje­no da je sa­rad­nja na eko­nom­skom pla­nu u re­gi­o­nu pri­o­ri­tet. Ka­ko je sa­op­šte­no iz Vla­de, za­jed­nič­ka ocje­na na svim sa­stan­ci­ma bi­la je da je od­lič­ne od­no­se Cr­ne Go­re i svih dr­ža­va re­gi­o­na mo­gu­će una­pre­đi­va­ti, po­seb­no na eko­nom­skom pla­nu. 

Mar­ko­vić i pred­sjed­ni­ca Vla­de Sr­bi­je Ana Br­na­bić iz­ra­zi­li su za­do­volj­stvo zbog kva­li­te­ta od­no­sa dvi­ju dr­ža­va.
– Iz­ra­že­na je obo­stra­na sa­gla­snost o to­me da bi to­kom na­red­nih ne­ko­li­ko mje­se­ci tre­ba­lo odr­ža­ti za­jed­nič­ku sjed­ni­cu dvi­ju vla­da u Pod­go­ri­ci ili u Be­o­gra­du – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
Mar­ko­vić je in­for­mi­sao Br­na­bi­će­vu o od­lič­nom na­pret­ku grad­nje pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re i iz­ra­zio za­do­volj­stvo zbog či­nje­ni­ce da se i u Sr­bi­ji ra­di na kva­li­tet­nom sa­o­bra­ćaj­nom po­ve­zi­va­nju sa Cr­nom Go­rom.

Ka­ko se na­vo­di u sa­op­šte­nju, Br­na­bi­će­va je in­for­mi­sa­la Mar­ko­vi­ća da će se, na­kon sa­da­šnjeg pri­o­ri­te­ta, Sr­bi­ja od­mah fo­ku­si­ra­ti na put­ni pra­vac ka Cr­noj Go­ri.
Pred­sjed­ni­ca Vla­de Sr­bi­je je po­zdra­vi­la na­pre­dak Cr­ne Go­re na pu­tu ka član­stvu u Evrop­skoj uni­ji i is­ta­kla da uspje­šan put jed­ne dr­ža­ve ka EU do­pri­no­si pri­bli­ža­va­nju ci­je­log re­gi­o­na istom ci­lju.
– Ona je uka­za­la na či­nje­ni­cu da po­sto­ji obo­stra­ni in­te­res za re­a­li­za­ci­ju za­jed­nič­kih pro­je­ka­ta, pri­je sve­ga u obla­sti sa­o­bra­ća­ja i in­fra­struk­tu­re, pa je sa Mar­ko­vi­ćem raz­go­va­ra­la o ob­no­vi že­lje­znič­ke pru­ge Be­o­grad–Bar, iz­grad­nji auto­pu­ta Be­o­grad–Bar i dru­gim pro­jek­ti­ma – na­ve­de­no je u sa­op­šte­nju.
Otvo­re­no je i pi­ta­nje pro­ši­re­nja ka­pa­ci­te­ta put­nog gra­nič­nog pre­la­za na di­o­ni­ci Bi­je­lo Po­lje – Pri­je­po­lje.
Na sa­stan­ku Mar­ko­vi­ća sa pre­mi­je­rom Al­ba­ni­je Edi­jem Ra­mom uka­za­no je na mo­guć­nost ra­da na za­jed­nič­koj va­lo­ri­za­ci­ji re­sur­sa Ska­dar­skog je­ze­ra. Ra­mu je, ka­ko je sa­op­šte­no, po­seb­no za­ni­ma­lo sta­nje u po­gra­nič­nom di­je­lu Cr­ne Go­re. Mar­ko­vić je u ve­zi sa tim is­ta­kao od­lič­nu sa­rad­nju Vla­de sa stran­ka­ma ko­je oku­plja­ju Al­ban­ce u Cr­noj Go­ri.
Mar­ko­vić i pred­sje­da­va­ju­ći Sa­vje­ta mi­ni­sta­ra Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne De­nis Zvi­zdić sa­gla­si­li su se da je cr­no­gor­sko član­stvo u NA­TO-u do­bro za cio re­gi­on.
Ka­ko je sa­op­šte­no, isto­vjet­nu ocje­nu iz­nio je i pre­mi­jer Hr­vat­ske An­drej Plen­ko­vić.
Pre­mi­je­ri Zvi­zdić i Plen­ko­vić po­seb­no su is­ta­kli va­žnost član­stva Cr­ne Go­re u NA­TO-u.
– Mar­ko­vić je če­sti­tao pre­mi­je­ru Ma­ke­do­ni­je Zo­ra­nu Za­e­vu na iz­bor­noj po­bje­di i for­mi­ra­nju Vla­de, re­kav­ši da Cr­na Go­ra sna­žno po­dr­ža­va na­sta­vak pro­ce­sa evrop­skih i evro­a­tlant­skih in­te­gra­ci­ja Ma­ke­do­ni­je – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.

Za­ev je, ka­ko se da­lje na­vo­di, za­hva­lio Cr­noj Go­ri na or­ga­ni­za­ci­ju sa­mi­ta i če­sti­tao na član­stvu u NA­TO-u.
– Ra­du­je­mo se sva­kom va­šem uspje­hu – re­kao je Za­ev.
Po ri­je­či­ma pred­sjed­ni­ka Ko­so­va Ha­ši­ma Ta­či­ja, iz­me­đu dvi­je su­sjed­ne i pri­ja­telj­ske dr­ža­ve ne­ma otvo­re­nih pi­ta­nja, a od­no­si se raz­vi­ja­ju kva­li­tet­no i na ko­rist gra­đa­na i Cr­ne Go­re i Ko­so­va. 
– Mar­ko­vić i Ta­či po­seb­no su is­ta­kli pri­ja­telj­stvo i part­ner­stvo u te­škim si­tu­a­ci­ja­ma u pro­šlo­sti, is­ti­ču­ći da je to za­log za do­bre i sa­dr­žaj­ne sa­da­šnje i bu­du­će od­no­se – pi­še u sa­op­šte­nju.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com