Sabor trubača poziva Džuliju Roberts u Guču - Volim Podgoricu

Sabor trubača poziva Džuliju Roberts u Guču

  

Predsjednik Saborskog odbora 57. Dragačevskog sabora trubača u Guči Slobodan Jolović uputio je otvoreno pismo američkoj glumici Džuliji Roberts u kojem je poziva da bude gost Sabora.

 

“Uputio sam Vam poziv 2012. godine da posjetite Srbiju u vrijeme 52. Sabora trubača u Guči, budete moj gost, vidite lijepo Dragačevo, čujete narodnu pjesmu i trubače. I sada, kao i tada, ističem da u Srbiji postoje dobro odgajeni i tradicionalno vaspitani srpski domaćini koji dočekuju goste sa svih strana svijeta, predstavljajući na najbolji način svoju kulturu i tradiciju i poštujući njihovu”, navodi Jolović u pismu.

On u pismu naglašava da će, ako dođe u Dragačevo, vidjeti kako je “u ovaj kraj utkana stara vokalna tradicija sa folklorom i glasovitim instrumentom trubom, uz geslo da tradiciju možemo voljeti ili ne, ali je moramo poštovati”.

“U Guči sve se više truba čuje ne samo iz Srbije, već i sa Kosova, Vojvodine, Republike Srpske, Evrope, Amerike, Rusije i čitavog svijeta. Na ovom podneblju, mlade generacije, izuzetno obrazovane i talentovane, svoju srpsku muzičku tradiciju oživljavaju svojim nadahnućima i snagom kakva se nigdje ne sreće osim u Guči”, poručuje Jolović.

Zbor toga, dodaje, i ovogodišnji Sabor i nosi slogan “truba nigdje ne zvuči kao u Guči”.

“A da je to tačno govori tradicija duga više od pola vijeka i blizu 20 miliona domaćih i stranih gostiju koji su posjetili ovu malenu a na daleko čuvenu varoš. U Guči se događa nesvakidašnje okupljanje ljudi iz cijeloga svijeta. Dolaze da čuju čudesne zvuke nacionalnog srpskog instrumenta trube, a odlaze radosniji, zdraviji i tradicionalno mudriji”, zaključuje Jolović u otvorenom pismu Džuliji Roberts.

N1

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com