Kandidata da daju oni koji nisu gubili na izborima - Volim Podgoricu

Kandidata da daju oni koji nisu gubili na izborima

Opozicionog kandidata za predsjednika mogu predložiti samo oni koji do sada nijesu izgubili na desetine izbora, a prije odluke treba provjeriti rejting kandidata, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić. On je podsjetio da je opozicija 2013. godine stala iza kandidature tadašnjeg lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića, jer je  procijenila da ima najveće šanse.

“Nekoliko političkih subjekata najavilo je da će imati svog kandidata za predsjednika. To je potpuno legitimna odluka, vjerovatno bazirana na činjenici da uspjeh opozicije ne zavisi od broja kolona u kojima će nastupiti. Uspjeh na izborima zavisi isključivo od snage političkog subjekta, popularnosti lidera koji ga predvodi, povjerenja birača, izborne i komunikacione strategije, partijske infrastrukture. Iz toga proizilazi jasna poruka da kandidata  mogu predložiti samo oni koji do sada nijesu izgubili na desetine izbornih procesa”, kazao je Bečić u razgovoru za „Vijesti” ističući da se kandidat za predsjednika uvijek određivao na osnovu rejtinga. 

“Podsjetiću na 2013. godinu kada je opozicija imala stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima, koji je bio najpopularniji među liderima opozicionih partija. Zato je Lekić, tadašnji šef DF-a, sa punim pravom istakao kandidaturu i ostavio mogućnost da ga podrži ko bude želio. Zašto je nekima tada odgovaralo da kandidat bude partijski lider koji ima najveće povjerenje, a danas bježe od tog principa glavom bez obzira, jasno je svima. Zato što remetimo decenijske namještene ili polunamještene utakmice”.

S obzirom na to  da su lideri ostalih stranaka nagovijestili da bi se mogli kandidovati, hoćete li i Vi?

Mi ne prepuštamo ništa slučaju, ne oslanjamo se na druge, već znamo da sve zavisi od nas i naše spremnosti da sve podredimo istorijskoj 2018. godini. Radimo na terenu na jačanju partijske infrastrukture i taj proces privodimo kraju. Dajem riječ da ćemo imati najmoćniju partijsku infrastrukturu u Crnoj Gori, koja će razbiti sve punktove organizovanih kriminalnih grupa na terenu iz kojih su godinama pobjeđivali opozicione političke subjekte a, sa druge strane, sudariti se sa infrastrukturom DPS-a, koja nema nikakve šanse sa mladim aktivistima. Tek kada u potpunosti oformimo partijsku infrastrukturu po svim biračkim mjestima i opštinama, osmislimo izbornu i komunikacionu strategiju, obiđemo svakog čovjeka, pogledamo relevantna istraživanja i organi partije sačine sveobuhvatnu analizu političkih prilika i na osnovu svih procjena donesu odluke o načinu učešća na predsjedničkim izborima, informisaću građane da li ću prihvatiti kandidaturu.

Znači li to da čekate da DPS predloži svog kandidata?

Jedna smo od rijetkih partija koja ne uvozi agencije sa strane, kojoj nijedan centar moći ne određuje kandidate na izborima, koja se finansira isključivo iz javnih izvora i skromnih donacija članova partije, koja ima svoj Kreativni tim čije su sve kampanje bile pobjedničke. Nemojte imati dilemu da ću, ako me nadležni organi izaberu za kandidata, predvoditi još jednu utakmicu u kojoj ćemo pobijediti šefa nad šefovima organizovanih kriminalnih grupa. Pri tom, moja odluka nipošto ne zavisi od toga ko će biti kandidat DPS-a, jer sam siguran da ih možemo pobijediti jedan na jedan ili zajedno sa kriminalcima- neka sami izaberu.

U opoziciji vam zamjeraju da izbjegavate saradnju sa ostalim liderima, kao i da vrbujete njihove birače na terenu. Planirate li da podršku tražite i u dijelu biračkog tijela DPS-a?

Odavno smo prestali da se bavimo time šta nam zamjera neki dokoni i profesionalni “opozicionar”, jer smo svu energiju isključivo usmjerili u pravcu borbe protiv DPS-a i organizovanih kriminalnih grupa. Demokrate su uvijek tu za iskrene, progresivne i produktivne poduhvate. Samo u poslednjih 40 dana obišli smo preko 15.000 domaćinstava u Pljevljima, Mojkovcu, na Cetinju i Žabljaku. Lično sam posjetio preko 1.200 domaćinstava u tim opštinama. Žrtva Demokrata je i naša lična žrtva, dok se drugi odmaraju, doprinos opštem interesu je vrijedan makar poštovanja onih koji bi nam trebali biti partneri na tom putu. 

Demokrate podržavaju svi koji su nezadovoljni stanjem i dosadašnjom političkom ponudom, tako da krivce za odliv birača moraju potražiti u sebi, a ne u drugima. U konačnom, ne da planiramo da uđemo u biračko tijelo DPS-a, već smo  uveliko ušli. To je lako uočljivo i u opštinama u kojima sprovodimo kampanju, a najbolji primjer su izbori u Herceg Novom, na kojima je DPS ostvario pad za 15 odsto a najveći dio tih birača je podržao upravo Demokrate.

Ipak, opozicija od izbora nije imala zajedničkih angažmana…

Ne može se DPS pobijediti napadima na opozicone kolege. Ne može se DPS deklarativno pobjeđivati konstantnim davanjem vještačkog disanja. Gubiti na desetine utakmica i pokušavati na isti način da pobijediš zove se ili ozbiljan manjak političke pameti ili svjestan angažman u korist protivnika. Toga smo se nagledali. Milo Đukanović se ne pobjeđuje ekstremizmom, nacionalizmom, prošlošću i dijeljenjem. Tu je on maher, jer nema kape koju nije promijenio. Nemam vremena za tzv. politiku u kabinetima, kafićima, restoranima, plažama i jahtama. Znam sa kojom mukom su me roditelji izveli na put, znam za periode kad smo više nemali nego imali, uostalom kao i svi drugi obični građani koji ne žive na visokoj nozi. Sve to i kompletno moje djetinjstvo mi ne da za pravo da se bahanališem po Crnoj Gori, dok građani jedva sastavljaju kraj sa krajem. Dok god dišem biću posvećen onima koji nemaju.

Ekonomska kriza udara sve nacije i vjere podjednako

Dio javnosti vas optužuje da nemate jasan stav o identitetskim pitanjima i da ih namjerno izbjegavate, kako time ne bi izgubili dio birača. Kako to komenarišete?

Demokrate imaju stav o svakom pitanju zbog kojeg postoji politika, partije i od kojeg zavisi interes građana i države. Hvala tom “dijelu javnosti” koji nas optužuje što nećemo da dijelimo, svađamo, mešetarimo i trgujemo nacionalnim, vjerskim osjećanjima i drugim intimnim pitanjima. Hvala im na priznanju da smo razotkrili profesionalne Crnogorce, Srbe, Albance, Bošnjake i sve druge profesionalne lopove, koji evo decenijama igraju namještenu utakmicu. Jedinu utakmicu na svijetu u kojoj dobijaju svi koji igraju, a gube svi koji gledaju, odnosno običan narod. 

Nama ne treba ni jedan jedini glas zbog nečijeg nacionalnog ili vjerskog osjećanja. Zbog toga ne postoji politika. To je samo pokrivalica za slabiće, koji nemaju šta da vam ponude u moralnom i stručnom smislu, pa zato traže zavjesu. Zavjesu čije boje periodično mijenjaju. U Crnoj Gori je ugrožen svaki građanin koji ne krade i koji hoće pošteno da živi, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Kada se ukidaju naknade majkama, zamrzava dječiji dodatak, uvode novi nameti, povećava PDV, jednako su tim udarima izloženi svi građani. Nijesam tu primijetio jednu naciju ili vjeru, ali sam primijetio sve nacije i sve vjere, sva imena i prezimena, sva bratstva i sve gradove.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com