Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » SLAVIMO BLAGU MARIJU: Na dan sestre Ilije Gromovnika ovo nikako NE SMIJETE raditi!   

SLAVIMO BLAGU MARIJU: Na dan sestre Ilije Gromovnika ovo nikako NE SMIJETE raditi!   

 
 

Blaga Marija je jedan od praznika Pravoslavne crkve koji se praznuje 4. avgusta po starom kalendaru.

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovjedi.
 

 

Crveno jaje za Hristovo vaskrsenje

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu.

Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gdje je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Narodno vjerovanje

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija. Veoma je poštovana kod nas, posebno među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju. 

 

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao “mironosica ravnoapostolska”. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posjetila njegov grob.
 

 

Gospod joj se dvaput javio

Prema Jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos vaskrse!” pa se veruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj.

 

 

Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenijete u Carigrad.

 

Kurir.rs

Check Also

DANAS SE ŽENAMA ostvaruju SVE ŽELJE: Evo šta treba OBAVEZNO da uradite!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Danas se slavi Blaga Marija, sestra Ilije Gromovnika: Evo šta nikako ne smijete da radite

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *