UPRKOS PREPORUKAMA PENSA: Nema povratka u parlament - Volim Podgoricu

UPRKOS PREPORUKAMA PENSA: Nema povratka u parlament

Opozicija će nastaviti bojkot parlamenta i pored preporuke potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD)  Majka Pensa da se vrate u Skupštinu Crne Gore. Pens se tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori sastao sa liderima  građanske opozicije, a Bijela kuća je saopštila nakon  sastanka da je potpredsjednik opoziciju pozvao da se vrati u parlament.   

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da ta partija neće  prekinuti bojkot dok se ne eliminišu razlozi za njegovo trajanje. 

“Inače, Pens nije govorio o prekidu bojkota već o saradnji partija kako bi se teška kriza prevazišla. Razumjeli smo da je tu poruku, pored opozicije, poslao i predsjedniku Vlade. Odgovorno angažovanje svih političkih subjekata jeste mogući izlaz iz duboke krize”,  kazao je Lekić  “Vijestima”.

Osim Lekića, na sastanku sa Pensom bili su i lideri Sociojaldemokratske partije (SDP),  Demokrata i  pokreta URA Ranko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović kao i potpredsjednica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević. 

Podsjećajući da se potpredsjednik SAD-a nije sastao sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem i čelnicima DF-a, član Predsjedništva SDP-a  Ivan Vujović je kazao da  Pens “za razliku od vlasnika DPS-a, ne smatra da je opozicija  državni neprijatelj”.

“Jasno je zašto se Pens susreo sa opozicionarima, kao što je i jasno zašto je vlasnik DPS-a posebno frustriran zbog tog susreta. Susret je zasmetao i omiljenoj opoziciji vlasnika DPS-a, sa kojom u idiličnoj harmoniji proizvodi tenzije, sukobe i ćeranja po Crnoj Gori.  Svakome je dato mjesto koje zaslužuje”,  ocijenio je Vujović, navodeći da je javnosti jasan stav SDP-a o bojkotu parlamenta. 

Navodeći da  poruke Pensa shvata kao dobronamjeran savjet, Abazović je kazao da se URA neće vraćati u Skupštinu. Abazović  je upozorio da nije dobro da članicom NATO-a i budućom članicom EU vlada politički monopol jednog čovjeka i partije. 

“Zbog toga je raspisivanje novih parlamentarnih izbora jedini put za rješavanje političke i socio-ekonomske krize, nakon čega bi mogao početi široki dijalog o neophodnim reformama, koje bi omogućile održavanje tih fer izbora”, poručio je Abazović.

Front i DPS računaju  minutažu i efekte sastanka sa Pensom

Iz Demokratskog fronta i DPS-a kritikovali su čelnike opozicije, navodeći da preuveličavaju rezultate  sastanka sa Pensom. Iz DF-a su kazali da je Pens “nakon što je naredio opoziciji da se vrati u parlament, dozvolio da se obrate u trajanju od trideset sekundi”.

“Iako su deset minuta nakon što su informisali javnost o tome šta su saopštili Pensu, oštro demantovani od njega samog, više nas zabrinjava to što su prihvatili da učestvuju u očuvanju Đukanovićevih tekovina”, kazali su iz DF-a, dok je poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao da su predstavnici opozicije posjetu Pensa pokušali da  iskoriste za ubiranje političkih poena. “Njihova vizija o sopstvenom značaju trajala je do saopštenja Bijele kuće”, kazao je on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com