U zatvoru najviše ubica i lopova - Volim Podgoricu

U zatvoru najviše ubica i lopova

U zatvoru najviše ubica i lopovaUZa­vo­du za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja tre­nut­no se na­la­zi 1.175 li­ca li­še­nih slo­bo­de. 
Pre­ma po­da­ci­ma ko­ji su nam do­sta­vlje­ni iz ZIKS-a, naj­vi­še osu­đe­ni­ka ro­bi­ja zbog kra­đa i kri­vič­nih dje­la pro­tiv ži­vo­ta i ti­je­la, piše ,,DAN”.

Sko­ro po­lo­vi­nu za­tvo­re­ni­ka či­ne po­vrat­ni­ci, to jest osu­đe­ni­ci ko­ji su i ra­ni­je slu­ži­li ka­znu za­tvo­ra zbog po­či­nje­nih kri­vič­nih dje­la.

– U Za­vo­du za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja tre­nut­no se na­la­zi 1.175 li­ca li­še­nih slo­bo­de, i to 838 za­tvo­re­ni­ka i 337 pri­tvo­re­ni­ka – sa­op­šte­no je „Da­nu” iz Za­vo­da za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja.

Na iz­dr­ža­va­nju ka­zne za­tvo­ra tre­nut­no se na­la­zi 489 po­vrat­ni­ka. 

– Kri­vič­na dje­la zbog ko­jih se po­vrat­ni­ci na­la­ze u ZIKS-u naj­če­šće su dje­la iz obla­sti pro­tiv imo­vi­ne, pro­tiv zdra­vlja lju­di i pro­tiv ži­vot­ne sre­di­ne – na­ve­li su iz ZIKS-a.

Kri­mi­no­log Ve­li­mir Ra­ko­če­vić ka­zao je da je pro­ce­nat po­vrat­ni­ka za­bri­nja­va­ju­će ve­lik. Po­da­tak da je sko­ro po­lo­vi­na ro­bi­ja­ša i ra­ni­je osu­đi­va­na, sma­tra on, po­ka­zu­je da po­sto­je­ći si­stem re­so­ci­ja­li­za­ci­je i ko­rek­ci­je po­na­ša­nja ne da­je že­lje­ne re­zul­ta­te.

– Naj­ve­ći pro­blem je što su kod nas ro­bi­ja­ši po iz­la­sku iz za­tvo­ra pre­pu­šte­ni sa­mi se­bi. U ze­mlja­ma sa ma­njim pro­cen­tom po­vrat­ni­ka za­tvo­re­ni­ci­ma se na­la­zi po­sao ka­da od­slu­že ka­znu za­tvo­ra, a na ras­po­la­ga­nju su im i neo­p­hod­na sa­vje­to­va­li­šta. Kod nas to ni­je slu­čaj, već se za­tvo­re­ni­ci vra­ća­ju iz­vr­še­nju kri­vič­nih dje­la –re­kao je Ra­ko­če­vić. 

On je uka­zao da je Cr­na Go­ra u vr­hu ze­ma­lja sa ve­li­kim bro­jem za­tvo­re­ni­ka u od­no­su na broj sta­nov­ni­ka.

Iz ZIKS-a su na­ve­li da me­đu ro­bi­ja­ši­ma naj­vi­še ima onih ko­ji su osu­đe­ni za kri­vič­na dje­la iz obla­sti pro­tiv imo­vi­ne, pro­tiv ži­vo­ta i ti­je­la, pro­tiv zdra­vlja lju­di, pro­tiv bez­bjed­no­sti jav­nog sa­o­bra­ća­ja, pro­tiv jav­nog re­da i mi­ra. 

Ra­ko­če­vić je is­ta­kao i da je ve­o­ma za­bri­nja­va­ju­će što je naj­vi­še ro­bi­ja­ša po­či­ni­lo kri­vič­na dje­la ubi­stva, ra­nja­va­nje, uče­stvo­va­nje u tu­či i na­no­še­nje po­vre­da.

– To po­ka­zu­je da su naj­ve­će vri­jed­no­sti naj­u­gro­že­ni­je. Taj po­da­tak bi tre­ba­lo da bu­de alarm nad­le­žnim da hit­no re­a­gu­ju – ka­zao je Ra­ko­če­vić. 

Osim to­ga, pre­ma nje­go­voj ocje­ni, sta­ti­sti­ka iz ZIKS- a upo­zo­ra­va da dr­ža­va mo­ra vi­še da po­ra­di na bez­bjed­no­sti sa­o­bra­ća­ja.

– Na sce­ni je ta­ko­zva­ni sa­o­bra­ćaj­ni tra­u­ma­ti­zam ko­ji uka­zu­je da broj­ne pre­ven­tiv­ne mje­re ne da­ju re­zul­ta­te jer je pre­ve­li­ki broj stra­da­lih u sa­o­bra­ćaj­nim ne­zgo­da­ma – na­veo je Ra­ko­če­vić

On je uka­zao i da je ve­li­ki broj osu­đe­ni­ka za kri­vič­na dje­la iz obla­sti zlo­u­po­tre­ba dro­ga i da su ti osu­đe­ni­ci uglav­nom po­vrat­ni­ci.

Iz ZIKS- a su sa­op­šti­li da je pre­ki­nu­ta prak­sa pre­na­tr­pa­no­sti za­tvo­ra.

– Za­vod za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja ras­po­la­že sa 1355 smje­štaj­nih ka­pa­ci­te­ta i to: Ka­zne­no-po­prav­ni dom Pod­go­ri­ca 650, Is­tra­žni za­tvor Pod­go­ri­ca 370, Za­tvor za krat­ke ka­zne 175 i Za­tvor Bi­je­lo Po­lje 160 – na­ve­li su iz ZIKS-a. 

Na ro­bi­ji 41 že­na i jed­no di­je­te

Pre­ma po­da­ci­ma do­sta­vlje­nim „Da­nu”, u Za­vo­du za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja na­la­zi se 41 že­na, i to 25 za­tvo­re­ni­ca i 16 pri­tvo­re­ni­ca, te jed­no ma­lo­ljet­no li­ce ko­jem je iz­re­če­na ka­zna ma­lo­ljet­nič­kog za­tvo­ra.

DAN

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com