Početna » NOVOSTI » Društvo » Otkriveno zašto Crnogorci zapošljavaju Srbe

Otkriveno zašto Crnogorci zapošljavaju Srbe

Poslodavci u Crnoj Gori rado zapošljavaju strance, mahom Srbe i Bosance, jer prihvataju uslove za koje lokalno stanovništvo ne želi ni da čuje. Anketirano je 653 poslodavca tokom 2016. i 2017. godine i rezultati su pokazali da Crnogorci traže strance jer su marljivija, disciplinovanija i manje zahtjevna radna snaga, istakao je juče Goran Bubanja, pomoćnik direktora za plan, analizu i statistiku u crnogorskom Zavodu za zapošljavanje.

Posao i plate u Crnoj Gori (u eurima)

1. kuvari 600 – 2.500
2. roštilj/pica majstori 600 – 1.000
3. pomoćni kuvari 350 – 800
4. konobar 350 – 600
5. šanker 400 – 800
6. pekari/mesari 400 – 600
7. sobarice 300 – 450
8. prodavci u prodavnicama/buticima 250 – 370
9. građevinski radnici 3 – 4 eura na sat

Prema njegovom izlaganju, anketa je sprovedena kod 653 poslodavca koji su zaposlili ukupno 21.000 ljudi. 

– Dominatno zapošljavanje sezonske radne snage je u djelatnostima usluga smještaja i ishrane, trgovine i građevinarstva, i oni čine oko 55 odsto ukupno otvorenih radnih mjesta na sezonskim poslovima. Na ovim poslovima radi 2.934 stranca – kazao je Bubanja.

On navodi da je veliki obim zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori jedna specifičnost i izuzetak u odnosu na druge zemlje, jer je u prošloj godini broj zaposlenih stranaca bio nešto malo iznad nivoa zaposlenih domaćih radnika. Tada je bilo ponuđeno 6.577 radnih mjesta, a od tog broja 475 ostalo je nepopunjeno.

Poslodavci su naveli u anketi da pre uzimaju strance za radnike, jer su marljiviji, disciplinovaniji i manje zahtjevni. Kao nevažnu stavku istakli su okolnost da je strana radna snaga jeftinija. Takođe ističu i da je glavni razlog što prije dovode komšijske radnike taj što nema dovoljno domaće radne snage potrebnog profila, kao i da mnogi lokalni građani ne prihvataju ponuđene poslove. Anketa je pokazala da je najvažniji razlog nepopunjavanja slobodnih radnih mesta nedostatak potrebnih vještina i iskustva.

– Već godinama sam sezonski radnik u Budvi. Radim kao sobarica u privatnom apartmanu i radno vrijeme je od sedam ujutru do devet uveče, mada gosti često znaju i van radnog vremena da traže da im nešto spremim i donesem. Naporno jeste, ali pošto imam 57 godina, u Srbiji ne mogu da nađem posao i zato nemam izbora. Imam obezbjeđen smeštaj i jedan obrok – kaže za „Alo!” Milica Š. iz Novog Sada.

Sezonski rad obično obuhvata period od tri mjeseca.

(Alo)

 

Check Also

Kosovska policija pustila sve Srbe koje je jutros uhapsila

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Trojica Srba uhapšeni u Maliju zbog sumnje da ugrožavaju režim te države, niko ne zna gdje su

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *