Otkriveno zašto Crnogorci zapošljavaju Srbe - Volim Podgoricu

Otkriveno zašto Crnogorci zapošljavaju Srbe

Poslodavci u Crnoj Gori rado zapošljavaju strance, mahom Srbe i Bosance, jer prihvataju uslove za koje lokalno stanovništvo ne želi ni da čuje. Anketirano je 653 poslodavca tokom 2016. i 2017. godine i rezultati su pokazali da Crnogorci traže strance jer su marljivija, disciplinovanija i manje zahtjevna radna snaga, istakao je juče Goran Bubanja, pomoćnik direktora za plan, analizu i statistiku u crnogorskom Zavodu za zapošljavanje.

Posao i plate u Crnoj Gori (u eurima)

1. kuvari 600 – 2.500
2. roštilj/pica majstori 600 – 1.000
3. pomoćni kuvari 350 – 800
4. konobar 350 – 600
5. šanker 400 – 800
6. pekari/mesari 400 – 600
7. sobarice 300 – 450
8. prodavci u prodavnicama/buticima 250 – 370
9. građevinski radnici 3 – 4 eura na sat

Prema njegovom izlaganju, anketa je sprovedena kod 653 poslodavca koji su zaposlili ukupno 21.000 ljudi. 

– Dominatno zapošljavanje sezonske radne snage je u djelatnostima usluga smještaja i ishrane, trgovine i građevinarstva, i oni čine oko 55 odsto ukupno otvorenih radnih mjesta na sezonskim poslovima. Na ovim poslovima radi 2.934 stranca – kazao je Bubanja.

On navodi da je veliki obim zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori jedna specifičnost i izuzetak u odnosu na druge zemlje, jer je u prošloj godini broj zaposlenih stranaca bio nešto malo iznad nivoa zaposlenih domaćih radnika. Tada je bilo ponuđeno 6.577 radnih mjesta, a od tog broja 475 ostalo je nepopunjeno.

Poslodavci su naveli u anketi da pre uzimaju strance za radnike, jer su marljiviji, disciplinovaniji i manje zahtjevni. Kao nevažnu stavku istakli su okolnost da je strana radna snaga jeftinija. Takođe ističu i da je glavni razlog što prije dovode komšijske radnike taj što nema dovoljno domaće radne snage potrebnog profila, kao i da mnogi lokalni građani ne prihvataju ponuđene poslove. Anketa je pokazala da je najvažniji razlog nepopunjavanja slobodnih radnih mesta nedostatak potrebnih vještina i iskustva.

– Već godinama sam sezonski radnik u Budvi. Radim kao sobarica u privatnom apartmanu i radno vrijeme je od sedam ujutru do devet uveče, mada gosti često znaju i van radnog vremena da traže da im nešto spremim i donesem. Naporno jeste, ali pošto imam 57 godina, u Srbiji ne mogu da nađem posao i zato nemam izbora. Imam obezbjeđen smeštaj i jedan obrok – kaže za „Alo!” Milica Š. iz Novog Sada.

Sezonski rad obično obuhvata period od tri mjeseca.

(Alo)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com