Ovaj crnogorski grad ponovo dobija TITOVU ULICU - Volim Podgoricu

Ovaj crnogorski grad ponovo dobija TITOVU ULICU

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića 28. decembra prošle godine u Gradskoj kući u Nikšiću organizovalo je veče posvećeno Josipu Brozu Titu, kada je potekla je inicijativa da se jednoj ulici u Nikšiću dodijeli Titovo ime.

Inicijativa i predlog su potom upućeni Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, pa bi pozitivan odgovor inicijatori mogli da očekuju već na narednoj sjednici SO Nikšić, kada bi Ulicu narodne omladine trebalo preimenovati u Ulicu Josipa Broza Tita.

U obrazloženju predloga podsjećaju da je u Nikšiću, skoro do kraja prošlog vijeka, glavni gradski trg nosio njegovo ime, a koji je kasnije preimenovan u Trg Slobode.

“Ukidanjem imena trgu nestalo je i spomen-obilježja posvećenog Titu, što smatramo da treba ispraviti jer je Tito, kao generalni sekretar KPJ bio inicijator dizanja ustanaka u porobljenoj Jugoslaviji, što je crnogorski narod na čelu sa Komunističkom partijom 13. jula 1941. god. Veličanstvenim Opštenarodnim ustankom prihvatio i zadivio porobljenu Evropu. Tito je i glavni inicijator formiranja AVNOJ-a čijim odlukama je Crnoj Gori vraćena državnost i ravnopravnost u novoj državi“, navodi se u obrazloženju predlagača.

Dodaje se, potom, da je ličnost Tita izrasla iz naroda i s narodom u najtežim časovima njegove istorije postala je i sama istorijska i, kako navode, simbol najviših stremljenja.  Tito je, ističu, jedna od ličnosti koja je obilježila XX vijek, ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, već čitavog svijeta, što je i potvrđeno prisustvom predstavnika iz 127 zemalja, u ime devet desetina čovječanstva, prilikom njegove sahrane 4. maja 1980. godine u Beogradu.

“Njegova biografija i zasluge su opšte poznate i priznate u cijelom svijetu, a doprinos u obnovi i izgradnji Crne Gore, a samim tim i Nikšića, od kraja rata pa do kraja njegovog života je nemjerljiv, a ovdje posebno ističemo njegov presudni uticaj da se Crnoj Gori maksimalno pomogne poslije katastrofalnog zemljotresa 1979. godine i to iz bolničke postelje“, zaključuje se u inicijativi.

(Izvor: Onogošt.me)

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com