ESTETSKA HIRURGIJA KOD NAS: Usne uvećavaju i bake od 80 godina, evo šta MUŠKARCI najčešće rade! - Volim Podgoricu

ESTETSKA HIRURGIJA KOD NAS: Usne uvećavaju i bake od 80 godina, evo šta MUŠKARCI najčešće rade!

 

 

Estetska hirurgija u Crnoj Gori je počela da se radi prije oko 20 godina. Prve operacije iz te oblasti su urađene u Kliničkom centru, a kasnije su počele da se otvaraju privatne ordinacije koje se bave tom problematikom. Jedan od prvih estetskih hirurga kod nas, dr Žarko Borović, u razgovoru za Dnevne novine otkriva kako je bilo kada je ovaj veliki svjetski trend zaživio u Crnoj Gori.

 

“Ja sam 30 godina radio u Kliničkom centru Crne Gore, u Centru za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, a dugo godina sam radio i u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi. U početku je broj pacijenata bio veoma mali, ali svake godine se njihov broj sve više povećavao. U početku su pacijenti dolazili prilično sramežljivo kod plastičnog hirurga, krijući se od ljekara, tražeći strogu diskreciju, ne želeći da ih neko vidi, niti da bilo ko zna da se podvrgavaju estetskoj korekciji”, prisjeća se Borović.

Danas, situacija je, kaže, znatno drugačija.

“Svake godine je broj pacijenata koji se javlja zbog estetskih korekcija sve veći. Više od 90 odsto pacijenata dolazi, ne putem reklama, već putem nečije preporuke. U današnje vrijeme ni muškarci ni žene to ne kriju, već imam utisak da otvoreno pričaju prijateljima i rodbini o korekciji koju su uradili. Tabui vezani za estetske korekcije potpuno su nestali”, tvrdi Borović.

Žene hoće veće grudi, muškarci manje uši

Tako danas, u klinici, čiji je sada vlasnik, dolaze bez srama i muškarci i žene, mada dame ipak prednjače.

“Svuda u svijetu su žene češći pacijenti kod plastičnog hirurga, mogu reći da su 10 odsto muškarci, a 90 žene”, kaže Borović i napominje da se ubjedljivo najčešće radi uvećanje grudi.

“Pored uvećanja, radi se i smanjenje i podizanje grudi, zatim, česte su operacije na kapcima, korekcije ušiju, razne vrste liposukcija, isisavanje masnih naslaga sa određenih dijelova tijela, zatezanje stomaka-abdominoplatik, onda, zatezanje lica – face lifting. Veoma česte su nehirurške procedure, a to su tretmani hijaluronskom kisjelinom, uvećanje usana, korekcija bora. Tretman bora čeonih i oko očiju botoksom”, navodi Borović.

Muškarci, s druge strane, javljaju se često zbog ginekomafije, odnosno problema povećanih grudi.

“Zatim, česte su korekcije ušiju i vrata, a dolaze i zbog korekcije bora, dominantno botoksom. Ponekad se dešava da dođu i zbog uvećanja usana, ali to je kod muškaraca ekstremno rijetko”, kaže Borović.

Cijene od 200 do 2.500 eura

Da biste se podvrgli operaciji uvećanja grudi, na primjer, morate izdvojiti 2.500 eura, ali dr Borović kaže da to nije mnogo u odnosu na cijene u inostranstvu.

“Za operaciju grudi u Crnoj Gori koristimo najkvalitetnije svjetske proizvode i materijale, počev od materijala konaca do implatanata za grudi. Kompletna operacija uvećanja grudi košta oko 2.500 eura, ali ta cijena je višestruko manja nego u Evropi, a radi se po svim standardima. Zato imamo sve veći broj pacijenata koji dolaze iz inostranstva. Operacije kapaka koštaju od 500 do 1.000 eura, a uvećanje usana zavisi od hijalurona koji je potreban za zahvat. Kreće se od 200 do 400 eura. Cijena operacije ušiju oko 800 eura”, naveo je Borović.

Međutim, da biste mogli na estetsku operaciju nije vam neophodan samo novac, već morate ispuniti i tri uslova.

“Prvi i glavni preduslov je da estetski problem zaista postoji. Drugi je da taj problem pacijentu smeta, a treći preduslov je da pacijent ima realno očekivanje. To znači da se od svakih grudi ne mogu napraviti savršene grudi, kao ni od usana. Krajnji rezultat uveliko zavisi od prirodnog stanja nekog dijela tijela pacijenta i ne postoji čarobni štapić kojim bi se moglo napraviti nešto idealno”, ističe Borović.

Rizik uvijek prisutan

Kako objašnjava, estetska hirurgija je ekstremno odgovorna i ozbiljna hirurška disciplina i njome se ne može svako baviti.

“Kod svih operacija iz oblasti estetske hirurgije su moguće komplikacije kao i kod svih drugih hirurških operacija, a imajući u vidu da nam na operaciju dolazi potpuno zdrava osoba to dobija desetostruko na svojoj specifičnoj težini i odgovornosti. Zato je posao svakog plastičnog i estetskog hirurga da otvori desetoro očiju, da predoči pacijentu koji se podvrgava estetskoj intervenciji da to nije odlazak kod kozmetičara, već se radi o operaciji koja potencijalno nosi rizike, kao i svaka operacija. U današnje vrijeme one su svedene na minimum i svakako nijesu razlog da pacijent odustane od željene intervencije, ali je obaveza hirurga da pacijenta o tome obavijesti”, napominje Borović.

Zato, ističe on, nijedan plastični hirurg ne treba da prima pacijenta na operaciju ukoliko problem nije opravdan.

“Pacijenata sa nerealnim problemom je veoma malo, ali oni postoje i ukoliko dođu kod mene ja ih apsolutno odbijam. Ja sam neko ko odgovorno radi posao i ne ispunjava želje pacijentima sa kojima se ne slažem. Pacijentovo mišljenje mora da se usaglasi sa mojim ili obrnuto da bih operisao”, kaže Borović.

Prema njegovim riječima, cilj estetske hirurgije je da se postigne prirodni izgled kod pacijenta, a ne da se pretjeruje.

“Ljudi pogrešno poistovećuju estetsku hirurgiju sa ogromnim, naduvanim grudima, usnama koje ne izgledaju prirodno, a samim tim ne mogu ni biti lijepe. Cilj nije da se zategne lice kao maska, niti da se naprave grudi ogromne kao baloni. Cilj je da, nekome ko vas ne zna od ranije, izgledate potpuno prirodno. Mojim pacijentkinjama koje dolaze na korekciju grudi kažem da nije poenta da sjutra, ako se skine u toples na plaži, svi konstatuju da su rađene, već da izgledaju potpuno prirodne”, naglašava Borović.

Donja granica 18 godina

Takođe, kako kaže, plastične operacije mogu da rade pacijenti između 18 i 80 godina.

“Ako je pacijentkinja koja ima 80 godina dobrog opšteg zdravstvenog stanja, ne postoji nikakva prepreka da se i kod nje ne uradi intervencija koju ona želi. Dolazile su dvije pacijentkinje kojima sam radio usne, a koje su imale po 80 godina. Grudi često radim i pacijentkinjama koje imaju više od 60 godina. Ne postoji gornji limit, važno je kako se osoba osjeća i da li joj zdravstveno stanje ispunjava kriterijume da bi se takva operacija uradila”, rekao je Borović.

Ipak, donja starosna granica se mora poštovati.

“Donja starosna dob je kod većine estetskih korekcija je 18 godina, ne zakonske punoljetnosti već zbog činjenice da sazrevanje tijela nije završeno. Grudi se razvijaju do 18, 20. godine i besmisleno je raditi ih djevojčici od 14 godina i neprihvatljivo. Izuzetak je operacija ušiju koja se radi u starosnoj dobi od 7 godina, pred odlazak u školu, kada je formirano sazrijevanje ušne školjke. Takođe, može se i hijaluron u usne uraditi ispod 18. godine jer je to jedna potpuno bezbjedna supstanca koja traje godinu i poslije toga nestane”, objašnjava Borović.

Nakon operacije uglavnom nijesu potrebni dodatni zahvati, međutim, Borović kaže da je nekad potrebno raditi dodatne korekcije.

“Implanti su trajni, današnji proizvođači deklarišu da nije potrebna njihova zamjena. Međutim, ja uvijek savjetujem pacijentkinjama, posebno koje su mlađe, da poslije 20 godina zamijene implante jer će tada oni biti mnogo bolji i kvalitetniji. Sama zamjena je jednostavna. Kod starijih žena je implant trajno riješenje i one ga ne moraju mijenjati. Ipak, implanti ne izazivaju bolesti, ali ih ni ne sprečavaju, tako da svaka žena treba da kontroliše svoje grudi, kao da implanata nema”, savjetuje Borović.

Dnevne novine 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com