VEČERAS OBAVEZNO POGLEDAJTE U NEBO: Prije toga zamislite želju i ako vidite ovo ostvariće vam se! - Volim Podgoricu

VEČERAS OBAVEZNO POGLEDAJTE U NEBO: Prije toga zamislite želju i ako vidite ovo ostvariće vam se!

Danas u večernjim časovima  će biti vidljivo djelimično pomračenje Mjeseca, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

Za vrijeme najvećeg pomračenja sjenka će prekriti četvrtinu Mjesečevog prečnika.

Cio tok pomračenja će moći da se posmatra iz Indije, najvećeg djela Australije, Kine, Mongolije, centralnog Sibira, Kazahstana, Irana, Madagaskara.

Narodna vjerovanja

Naš narod vjeruje da pun Mjesec, tokom kog se dešavaju pomračenja, nije povoljan za započinjanje poslova, jer pomaže razmnožavanje štetočina.

Ako se posjeku drva na pun Mjesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva, ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati, a ako se opere ili izbjeli tkanina, ubrzo će se pokidati. Pomračenje Mjeseca, kao ni Sunca, nikako ne bi trebalo direktno posmatrati jer to izaziva nesreću. Takođe, vjeruje se da prije nego što pogledate u mjesec, treba da zamislite želju i ona će vam se ostvariti.

Pomračenje Mjeseca donosi mnoge predrasude i mnoga vjerovanja među kulturama svijeta. Drevni Kaldejci su vjerovali da pomračenje Meseca ispoljava gnijev, glad, bolest, prirodne katastrofe koje će tek uslediti. Drevni Evropljani su vjerovali da treba izbjegavati bračne odnose tokom pomračenja Mjeseca, jer bi to sigurno rezultiralo rođenjem loših  potomaka.

Biblija kaže da kada Mjesec pocrveni dolazi Apokalipsa. Puno kultura identifikuje pomračenje sa nekom vrstom svjetske nesreće ili neminovne propasti. U drevnom kineskom jeziku izraz za pomračenje je “Chih”, što znači “jesti“. To dalje dodatno konkretizuje njihovu percepciju da je “Mjesec bio pojeden, a da mu se krv širi preko lica”.

Narod u Indiji još se skriva unutar kuće tokom pomračenja, jer vjeruju da pomračenje Mjeseca šalje loše zrake na Zemlju. Iz tradicionalnog ubjeđenja, ljudi u Japanu i Indiji još lupaju u lončiće i pucaju iz oružja.

Još je zastupljeno vjerovanje da trudnica ne smije da dira stomak tokom pomračenja Mjeseca, jer ako to uradi – beba će imati primetan mladež. U Indiji se vjeruje da trudnice ne smiju da izlaze napolje tokom pomračenja, jer će beba biti rođena slijepa ili sa rascijepljenom usnom

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com