Don Brankovi dani muzike nastavljaju sa vrhunskim kvalitetom - Volim Podgoricu

Don Brankovi dani muzike nastavljaju sa vrhunskim kvalitetom

Zlatne šezdesete godine prošlog vijeka obilježene su naglim promjenama u društvu, tehnologiji, ali i razvoju popularne kulture. Kada je riječ o zabavnoj i džez muzici sinonimi tog doba su postale i dvije dive – Gabi Novak i Bisera Valetanlić, čijim se nastupom u Kotoru završavaju ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Gabi je na javnu scenu zakoračila 1959. godine kada je na Zagrbačkom festivalu zabavne muzike izvela pjesmu Ljubav ili šala. Iste godine je na Bledskom džez festivalu pjevala u duetu s čuvenim Lujem Armstrongom. Takođe, često je bila gošća na „Beogradskom proleću“, na festivalima u Splitu i Opatiji. Godine 1964. dobila je poziv od francuske izdavačke kuće „Barkley“ da radi na zapadnom tržištu, ali je ponudu odbila, jer joj se nijesu dopali zahtjevi da mijenja stil. S druge strane, Bisera je debitovala na zagrebačkoj televiziji 1963. godine u duetu sa sestrom Senkom, a zatim je još dva puta snimala za emisiju Muzički TV magazin. Često je nastupala na zabavnim priredbama Produkcije gramofonskih ploča RTB.

Obje umjetnice su dobitnice brojnih priznanja. Gabi je dobitnica Nagrade „Porin“ za najbolji ženski vokal (Pjesma je moj život, 2003), kao i za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici 2006. godine. Bisera je dobijala prve nagrade na festivalima: Opatija, Vaš šlager sezone, Beogradsko proleće, Zagrebfest, Split, MESAM, a džez festival Nišvil joj je dodijelio Nagradu za životno djelo.

Uz klavirsku pratnju najboljih džez pijanista iz regiona – Matije Dedića i Vasila Hadžimanova, umjetnice će nastupiti na Ljetnjoj pozornici, 13. avgusta u 22 sata.

Samo dva dana ranije, 11. avgusta na istoj sceni, KotorArt će predstaviti još jedan zlatni glas, koji obilježava 21. vijek. Kada je muzičko tržište u bivšoj Jugoslaviji, pa i državama koje su iz nje nastale „buknulo“, malo je pjevača koji su uspjeli da do publike dođu kvalitetnom muzikom i profesionalnom interpretacijom. Jedna takva umjetnica koja se uvijek drži kvaliteta jeste Amira Medunjanin, koja će kotorsku publiku povjesti u svijet sevdaha.

Amira je dobitnica prestižne nagrade za Najbolji ženski vokal 2012. godine, francuske Fondacije „Orange“. Debitantski album „Rosa“ („Snail Records“) snimila je 2005. godine, koji je muzički kritičar Klajv Dejvis proglasio albumom godine. Potom, uslijedili su kompakt-diskovi Live („Gramofon“, 2009), sa snimcima koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo, i Zumra („World Village“, 2010), realizovan u saradnji sa harmonikašicom Merimom Ključo. Album „Amulette“ („Harmonia Mundi“, 2011), na kojem su svirali Bojan ZulfikarpašićBahar KalifeNenad VasilićKim BartonValter Kvintus i Vlatko Stefanovski, dobio je odlične kritike u uglednim svjetskim  časopisima kao što su Gardijan, Dejli Telegraf, Fajnenšel Tajms, Obezrver itd.

Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike oba koncerta realizuje uz podršku Koka-kole. Karte za koncert se prodaju na Kamenom kiosku TO Kotor ispred Vrata od grada od 8 do 20 h kao i ispred Ljetnje pozornice dva sata prije početka programa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com