PODGORICA: Tužio Miga zbog ujeda psa - Volim Podgoricu

PODGORICA: Tužio Miga zbog ujeda psa

Na adre­su Glav­nog gra­da i pred­u­ze­ća Či­sto­ća sti­gla je tu­žba Dra­ga­na Ko­pri­vi­ce, funk­ci­o­ne­ra DNP-a zbog uje­da psa lu­ta­li­ce. Ko­pri­vi­cu je pas lu­ta­li­ca ujeo za no­gu 27. ju­na is­pred lo­ka­la „Krej­zi klok” pre­ko pu­ta KIC-a „Bu­do To­mo­vić”. On je pre­dao tu­žbu Osnov­nom su­du ko­jom tra­ži na­kna­du šte­te u vri­jed­no­sti od 2.000 eura. Ko­pri­vi­ca je is­ta­kao da sve to ra­di ka­ko bi uka­zao nad­le­žnim slu­žba­ma na ve­li­ki pro­blem pa­sa lu­ta­li­ca po gra­du i na taj na­čin za­šti­tio gra­đa­ne. Na­kon ovog ne­mi­log do­ga­đa­ja Ko­pri­vi­ca je tra­žio pri­jem kod gra­do­na­čel­ni­ka Pod­go­ri­ce Sla­vo­lju­ba Sti­je­po­vi­ća, ali se sa njim ni­je sa­stao. 

– Za­tra­žio sam pri­jem kod gra­do­na­čel­ni­ka, ali ni­je­sam bio te sre­će da me pri­mi lič­no, što mi je iza­zva­lo do­dat­ne du­šev­ne bo­li. Omo­gu­će­no mi je da raz­go­va­ram sa Vo­ji­nom Kat­ni­ćem iz Či­sto­će i pred­stav­ni­com Glav­nog gra­da. Iz ko­rekt­nog raz­go­vo­ra shva­tio sam u ka­kvom ha­o­tič­nom, sko­ro bez­iz­la­znom sta­nju je rje­ša­va­nje pi­ta­nja bez­bjed­no­sti gra­đa­na Pod­go­ri­ce kad je ri­ječ o na­pa­di­ma pa­sa lu­ta­li­ca i nji­ho­vom zbri­nja­va­nju u sim­bo­lič­no ma­lim ka­pa­ci­te­ti­ma azi­la. Pred­stav­nik Či­sto­će je oci­je­nio da će ovaj alar­man­tan pro­blem bi­ti ri­je­šen kad se, ka­ko je re­kao, „po­dig­ne svi­jest gra­đa­na”, ili, po me­ni, „ma­lo sju­tra”. Za­to na mo­je pi­ta­nje, šta či­ni­ti za bez­bjed­nost od­ra­slih i dje­ce po uli­ca­ma do „po­di­za­nja svi­je­sti gra­đa­na”, i ni­je­sam do­bio kon­kre­tan od­go­vor. Za­tim mi je re­če­no da će na­kon No­ve go­di­ne bi­ti pro­ši­re­n azil za pse, uz jed­no „ako” pro­đe ten­der. Ta­ko i na pi­ta­nje šta sa agre­siv­nim po­na­ša­njem pa­sa do ta­da i mo­gu­ćim lak­šim ili te­žim po­vre­da­ma gra­đa­na, ni­je bi­lo pra­vog od­go­vo­ra. Iako sam na­po­me­nuo da se zna da u od­re­đe­nim dje­lo­vi­ma gra­da po­sto­je čo­po­ri ko­ji na tim mje­sti­ma bu­kval­no šti­te svo­ju te­ri­to­ri­ju, ma­kar to bi­lo i u bli­zi­ni osnov­nih ško­la – re­kao je Ko­pri­vi­ca. 

Ko­pri­vi­ca je ka­zao da je Kat­nić is­ta­kao i da se gra­đa­ni na­bu­si­to po­na­ša­ju pre­ma rad­ni­ci­ma Či­sto­će ko­ji po­ku­ša­va­ju da uhva­te lu­ta­li­ce. 
– Ko­rekt­no­sti ra­di, mo­ram is­ta­ći i či­nje­ni­cu da sam iz pri­če Kat­ni­ća sa­znao i ka­ko se gra­đa­ni na­bu­si­to, čak uz oštre uvre­de i psov­ke, re­dov­no od­no­se pre­ma nad­le­žnoj slu­žbi to­kom hva­ta­nja pa­sa lu­ta­li­ca, ali i pre­ma ru­ko­vo­di­o­ci­ma Či­sto­će, pa će­mo do po­di­za­nja svi­je­sti gra­đa­na još pri­če­ka­ti. Na mo­je kon­kret­no pi­ta­nje za­što eki­pa iz azi­la za pse ne­ma po­li­cij­sku prat­nju to­kom ra­da, jer bi gra­đa­ni re­a­go­va­li su­zdr­ža­ni­je, ta­ko­đe ni­je bi­lo od­go­vo­ra. Mi­slim da bi ovaj pro­blem va­lja­lo ri­je­ši­ti pre­ko od­bor­nič­kih pi­ta­nja u Skup­šti­ni Glav­nog gra­da – sma­tra Ko­pri­vi­ca. 
Dra­gan Ko­pri­vi­ca is­ta­kao je da je zbog uje­da psa pri­mao pe­ni­ci­li­ne i injek­ci­je an­ti­te­ta­nu­sa, a ne se­ru­ma. 

– To ni­sam ni znao dok ni­sam pri­mio sle­de­ći. Ta­da sam upo­zo­ren da je oba­ve­zno i tre­će pri­ma­nje na­kon go­di­ne. Is­ti­čem da sam u In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje bio pri­tom za­pa­njen kad mi je de­žur­ni lje­kar po­ka­zao de­be­lu sve­sku sa oko pet­sto i vi­še stra­ni­ca i re­kao da su to sve no­ti­ra­ni pri­mje­ri o na­pa­di­ma i uje­di­ma pa­sa. Ima­ju­ći u vi­du to­li­ku do­ku­men­ta­ci­ju, oči­gled­no je da psi vr­še te­ror nad gra­đa­ni­ma, i da je dr­ža­va već go­di­na­ma ne­moć­na da išta su­štin­ski ri­je­ši – sma­tra Ko­pri­vi­ca.

On je na­po­me­nuo da je tek na upor­na, sva­ko­dnev­na in­si­sti­ra­nja uspio da pas od koga sam zadobio povrede, sa te­ra­se lo­ka­la ko­nač­no bu­de od­ve­den u azil na pro­vje­ru. 
– Na­dam se da ne­će već za de­se­tak da­na opet „or­di­ni­ra­ti” na svom re­dov­nom rad­nom za­dat­ku, na is­toj te­ra­si, gdje je ne­do­sta­tak mu­zi­ke na­dok­na­đi­vao svo­jim ve­čer­njim ur­la­njem. Cilj mog ape­la sva­ka­ko je u osje­ća­ju gra­đan­ske od­go­vor­no­sti i bo­ja­zni da taj, ili ne­ki dru­gi pas, mo­gu opet na­ni­je­ti i ozbilj­ni­je po­vre­de po cr­no­gor­skim gra­do­vi­ma ne sa­mo od­ra­slim gra­đa­ni­ma, ne­go i dje­ci, ko­ja fi­zič­ke i psi­hič­ke tra­u­me pam­te ci­je­log ži­vo­ta, a ožilj­ci osta­ju. Uosta­lom, svje­do­ci smo da su psi na­pa­da­li i dje­cu po Cr­noj Go­ri uz na­ne­se­ne po­vre­de čak po li­cu. Ali se ni­ko ni­je pre­vi­še za­bri­nuo oko to­ga. Po­naj­ma­nje NVO za za­šti­tu pa­sa, ko­je u svim tim slu­ča­je­vi­ma di­plo­mat­ski ću­te, jer one re­sor­no ne bri­nu za lju­de ne­go za pse – ka­že Ko­pri­vi­ca.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com