PODGORICA: Taksisti najavili novi masovni protest - Volim Podgoricu

PODGORICA: Taksisti najavili novi masovni protest

Iz Strukovnog sindikata taksista Crne Gore najavili su masovni protest u Podgorici u prvoj polovini septembra.

Saopštili su da su sa menadžmentom Glavnog grada imali dogovor da riješe njihove probleme, ali da nije ispoštovan.

“Ništa nije odrađeno po dogovoru, a bilo je najavljeno da će raditi na poboljšanju poslovanja u taksi prevozu, a sada je čak i gore, nego kada smo prvi put protestovali”, kazao je član Strukovnog sindikata taksista Vesko Bijelić.

Prevoznici se žale, između ostalog, na veliki broj nelegalnih taksista, a iz Sindikata kažu da nadležne institucije povodom toga ne rade ništa.

Bijelić je kazao da je poznato da 25. avgusta treba da se formira komisija sa ministrima i nadležnim organima oko problema auto-taksi prevoznika.

“Naša situacija je vrlo kompleksna. Na terenu ništa konkretno nije urađeno, a mi želimo svima staviti do znanja da smo toga svjesni. Ukoliko se nešto ne promijeni nakon zasjedanja komisije mi ćemo napraviti masovni protest koji se neće zadržati samo u Podgorici već će se proširiti i na druge gradove Crne Gore, jer je i tamo situacija naših kolega mnogo loša”, ističe Bijelić.

Sindikat taksista podsjeća da su posljednjih šest mjeseci upozoravali opštinske i državne organe da počnu sprovoditi Zakone iz oblasti koja se tiče njihovog rada.

Naveli su da u Glavnom gradu ima 780 registrovanih auto-taksi prevoznika, a na ulicama ih, tvrde, ima oko 1.400, a bokje nije ni u drugim gradovima.

Taksisti su organizovali proteste u Podgorici tokom juna, a tada su im nadležni iz Vlade i Glavnog grada najavili da će raditi na rješavanju problema.

 (Vijesti)

1 komentar

  1. Veličinu problema i povezanost određenih institucija sistema sa kriminalcima, sa kojim se legalni taxi prevoznici susreću, čovjek može sagledati ako shvati da, uprkos skretanja pažnje nadležnim institucijama, institucije (inspekcija rada) nijesu nikada izašle na teren i nepristrastno provjerile ono što već 12 godina govore taxi preduzetnici. Određenim taxi privrednim društvima (gotovo svima) institucije zadužene i plaćene da procesuiraju protivzakonito postupanje omogućavaju da izbjegavajući poreze i doprinose nesmetano pljačkaju državu. Institucije poput sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj žmure na činjenicu da povelik broj taxi vozila i dalje saobraća ulicama PG iako su vlasnici privrednih društava, na koja su te licence i izvodi iz licenci izdate, odavno ugasili svoje firme. Žmure i na činjenicu da su pojedini taxi preduzetnici, zbog nermogućnosti poslovanja u ovakvim uslovima, izdali svoje licence vlasnicima privrednih društava koji na istim zapošljavaju po 2-3 neprijavljena radnika. Sve se ovo radi na očigled i uz znanje svih institucija sistema. Da zlo (po malobrojne taxi privrednike koji su izdržali ovu pošast) bude veće gradonačelnih priprema izdavanje još 100 izvoda za još toliko taxi vozila svojim prijateljima i zemljacima. Ako se uzme u obzir i onih 50-tak licenci koje su ispod ruke izdate (šuri predsjednika skupštine i njegovom do ljučerašnjem ortaku) dolazimo do frapantnih cifara koje višestruko odudaraju od agende koju je CG potpisala sa EU a koja predviđaju broj vozila na 1000 stanovnika. Uz sve napravilnosti, za koje bi u zemljama EU kompletno gradsko rukovodstvo bilo procesuirano, samo se od legalnnih taxi privrednika traži da ispunjavaju sve finansijske obaveze prema državi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com