Početna » ŽIVOT + » Crnom Gorom » DON BRANKOVI DANI MUZIKE: Nastupaju najveći muzički umjetnici regiona
Foto: Facebook

DON BRANKOVI DANI MUZIKE: Nastupaju najveći muzički umjetnici regiona

Zlatne šezdesete godine prošlog vijeka obilježene su naglim promjenama u društvu, tehnologiji, ali i razvoju popularne kulture. Kada je riječ o zabavnoj i džez muzici sinonimi tog doba su postale i dvije dive – Gabi Novak i Bisera Veletanlić, čijim se nastupom u Kotoru završavaju ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Uz klavirsku pratnju najboljih džez pijanista iz regiona – Matije Dedića i Vasila Hadžimanova, umjetnice će nastupiti na Ljetnjoj pozornici u nedjelju, 13. avgusta u 22 sata.

Gabi je na javnu scenu zakoračila 1959. godine kada je na Zagrbačkom festivalu zabavne muzike izvela pjesmu Ljubav ili šala. Iste godine je na Bledskom džez festivalu pjevala u duetu s čuvenim Lujem Armstrongom. Često je bila gošća na Beogradskom proleću“, na festivalima u Splitu i Opatiji. Godine 1964. dobila je poziv od francuske izdavačke kuće “Barkley“ da radi na zapadnom tržištu, ali je ponudu odbila, jer joj se nijesu dopali zahtjevi da mijenja stil. S druge strane, Bisera je debitovala na zagrebačkoj televiziji 1963. godine u duetu sa sestrom Senkom, a zatim je još dva puta snimala za emisiju Muzički TV magazin. Često je nastupala na zabavnim priredbama Produkcije gramofonskih ploča RTB.

Obje umjetnice su dobitnice brojnih priznanja. Gabi je dobitnica Nagrade “Porin” za najbolji ženski vokal (Pjesma je moj život, 2003), kao i za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici 2006. godine. Bisera je dobijala prve nagrade na festivalima Opatija, Vaš šlager sezone, Beogradsko proleće, Zagrebfest, Split, MESAM, a džez festival Nišvil joj je dodijelio Nagradu za životno djelo. 

(Vijesti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *