Sumnjaju da su zaražene: Iz upotrebe povučene braunile - Volim Podgoricu

Sumnjaju da su zaražene: Iz upotrebe povučene braunile

U kotorskoj bolnici juče se posumnjalo da su braunile za davanje infuzije zaražene, kako nezvanično saznaje RTCG, bakterijom stafilokoka.

Uzeti su uzorci koji se analiziraju u Institutu za javno zdravlje, a do tada sve braunile koje su nabavljene iz Indije, povučene su iz upotrebe.

Rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

U kotorskoj bolnici ljekari su juče posumnjali da su braunile, odnosno kanile koje su koristili za davanje infuzije, kontaminirane. Nezvanično,  sumnja se na zaraženost bakterijom stafilokoka.

“Na osnovu medicinskog nalaza smo posumnjali da se može raditi o neželjenom dejstvu i to smo prijavili Crnogorskoj agenciji za medicinska sredstva i resornom ministarstvu”- kazao je direktor kotorske bolnice Ivan Ilić.

Nadležni su brzo reagovali.

“Od Instituta za javno zdravlje preduzete su dalje aktivnosti da se dokaže ta sumnja, odnosno da se isključi”, kaže Ilić.

U međuvremenu, te serije braunila proizvođača iz Indije, su povučene.

“Crnogorska agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) je, poštujući zakonske procedure, izdala naredbu za obustavu upotrebe i povlačenje svih serija kanila u čiju se ispravnost sumnja. One se nalaze u karantinu JZU ‘Montefarm’ gdje će se izvršiti uzorkovanje radi mikrobiološke analize i kontrole sterilnosti proizvoda”- kaže PR Ministarstva zdravlja Jelena Pelević.

“Proces liječenja pacijenata se obavlja nesmetano zamjenskim sredstvima i to je u ovom trenutku sve što vam mogu službeno reći”, kazao je direktor kotorske bolnice.

Ministarstvo je o tome obavijestilo proizvođača i međunarodne partnere koji će, takođe, ispitati ispravnosti tih proizvoda. Do sada, tvrde nadležni, nijesu registrovane ozbiljnije posljedice po zdravlje ljudi koje bi se mogle povezati sa korišćenjem sumnjivih braunila.

“Institut za javno zdravlje nije registrovao povećanje prijavljivanja slučajeva intravaskularnih infekcija, niti se takvo povećanje očekuje s obzirom da su navedene serije povučene iz upotrebe. Bez obzira, nadzor nad simptomima i znacima svih infekcija i zaraznih bolesti u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će do daljnjeg ostati pooštren”- naglasila je Pelević.

Formirano je i radno tijelo koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, crnogorske agencije za ljekove i medicinska sredstva „Montefarma“, Instituta za javno zdravlje i Zdravstveno-sanitarne inspekcije, a koje će pratiti situaciju na terenu. Rezultati analiza sumnjivih braunila znaće se za nekoliko dana.

 (Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com