ŽABLJAK: Požar u lokalitetu Tmora i dalje bukti, sumnja se da je podmetnut - Volim Podgoricu

ŽABLJAK: Požar u lokalitetu Tmora i dalje bukti, sumnja se da je podmetnut

Požar koji se 08. avgusta prije podne pojavio u lokalitetu Tmora na ivici kanjona Tare sjeverno od Žabljaka, prostoru kojim gazduju NP „Durmitor“ i Uprava za šume, i dalje traje i pored stalne aktivnosti zaposlenih u ovim subjektima i pripadnika Službe zaštite i spašavanja koji djeluju sa jednim vozilom i građana.

Vatrena stihija je prvog dana zahvatila prostor površine oko dva hektra koji je opožaren prije dvije godine, ali se nošena vjetrom promijenljivih smjerova širila na zdravu crnogoričnu šumu. Požar je svo vrijeme bio pod kontrolom ali se situacija u srijedu predveče pogoršala jer se požar proširio na više od jednog hektra zdrave crnogorične šume i zahvatio prostore Nacionalnog parka „Durmitor“.

“Do sada je gorjelo sitno rastinje, panjevi i grane koje su ostale nakoh eksploatacije opožarenih stabala prije dvije godine. U srijedu, nakon njegovog širenja gasili smo do deset sati uveče i požar djelimično stavili pod kontrolu. Jutros rano smo nastavili sa akcijom. Na terenu je naših šest ljudi sa vozilom, petorica iz Nacionalnog parka, četiri radnika Uprave za šume i nekoliko dobrovoljaca. Gasimo iz vozila i korišćenjem naprtnjača i požar zasad držimo pod kontrolom”, kaže  komandir vatrogasne jedinice iz Žabljaka Drago Popović i izražava sumnju da se radi o podmetnutom požaru.

Popović dodaje da objekti i stanovništvo sela Podgora nijesu ugroženi i da gašenje iz vazduha ne bi imalo efekta zbog konfiguracije terena. Kaže da se razmišlja o angažovanju još jednog vatrogasnog vozila iz neke od opština u kojim nema bojazni od požara.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com