Poslodavcima koji tjeraju radnike da rade po ekstremnim temperaturama jedina kazna – opomena - Volim Podgoricu

Poslodavcima koji tjeraju radnike da rade po ekstremnim temperaturama jedina kazna – opomena

Već neko vrijeme mediji pišu o uslovima za rad za vrijeme toplotnog talasa i ograničenjima i kaznama za poslodavce, ako ih uopšte ima.

Tim povodom, iz Uprave za inspekcijske poslove za Pobjedu je saopšteno da aktivno prate primjenu mjera u oblasti zaštite i zdravlja na radu.

Navode, međutim, da za poslodavce koje tjeraju radnike da rade na paklenim temperaturama ne postoje novčane kazne, kao ni mjera zabrane rada.

”U okviru svojih redovnih aktivnosti, Inspekcija rada prati primjenu mjera u oblasti zaštite i zdravlja na radu, posebno na gradilištima i tamo gdje se radovi odvijaju na otvorenom prostoru. Poslodavci su dužni da prilikom ekstremno visokih temperatura dosljedno poštuju Zakon o zaštiti i zdravlju na radu i podzakonska akta (Pravilnik o mjerama zaštite na radnom mjestu).

Radovi na otvorenom prostoru pri visokim spoljnim temperaturama treba da se obavljaju u skladu sa propisima, standardima, aktom o procjeni rizika, posebnim uputstvima za bezbjedan rad na radnom mjestu i preporukama izdatim od strane organa državne uprave nadležnog za poslove rada ili organa uprave nadležnog za poslove zdravlja”- saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Kako su objasnili, primjetan je napredak u poštovanju primjene mjera zaštite i zdravlja na radu.

”I to u vidu izrade stručnih nalaza koji dokazuju da su na određenom sredstvu primijenjene mjere zaštite i zdravlja na radu, osposobljavanja zaposlenih za bezbjedan rad, korišćenja sredstava i opreme lične zaštite na radu, kao i obavljanje obaveznih specijalističkih zdravstvenih pregleda za određeno radno mjesto” – kazali su iz UIP-a.

Nekoliko poslodavaca dobilo je pohvale od Inspekcije, koja je navela da se pridržavaju preporuka izdatih od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja, te da zaposlenima priređuju redovne pauze uz osvježenje u vidu vode i voća, kao i da imaju skraćeno radno vrijeme i istaknuto pisano uputstva o radu pri visokim temperaturama. Međutim, određeni broj poslodavaca nije preduzeo mjere niti izdao upustva za rad pri ekstremno visokim temperaturama.

Za njih je, nažalost jedina, ”sankcija” opomena, jer, kako su objasnili iz Uprave za inspekcijske poslove, novčanih kazni i mjera zabrane rada još uvijek nema.

”Određeni broj poslodavaca nije preduzeo mjere, niti izdao uputstva za rad pri ekstremno visokim temperaturama i ovim poslodavcima je ukazano da to odmah učine. Za nepostojanje uputstava za bezbjedan rad pri ekstremno visokim temperaturama, ne postoji novčana kazna, niti mjera zabrane rada. Inspekcija rada će i dalje pratiti rad poslodavaca pri visokim temperaturama na gradilištima i na otvorenom prostoru, djelovati savjetodavno i, u okviru zakonskih ovlašćenja, preduzimati mjere za otklanjanje nepravilnosti u cilju zaštite zdravlja zaposlenih” – poručuju iz ove ustanove.

 (Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com