Početna » NOVOSTI » Ekonomija » Rekordna potrošnja struje u avgustu

Rekordna potrošnja struje u avgustu

U prvim danima avgusta, oboreni su dnevni i nedeljni rekordi potrošnje električne energije u ljetnjim mjesecima otkako se vrše mjerenja, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

 

Tako je, kako ističu, 9. avgusta zabilježena najveća dnevna potrošnja struje u ljetnjim mjesecima koja iznosi 9.770 MWh.

“Za prvih devet dana avgusta distributivna potrošnja  za 19,5 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine, a 9,4 odsto veća u odnosu na isti period 2015-e kada je registrovana istorijski najveća distributivna potrošnja za posmatrani period”, ističu iz EPCG.

Oni podsjećaju da je dosadašnja rekordna dnevna potrošnja električne energije u tom periodu bila je 9.290 MWh, a izmjerena je u julu 2015. godine.

U julu mjesecu prosječna dnevna potrošnja iznosila je oko 7800 MWh što se, kako kažu, primaklo rekordnoj prosječnoj potrošnji za jul 2015. godine koja je bila 7830 MWh.

“Što se regiona tiče najveća dnevna potrošnja zabilježena je na primorju i iznosi oko 3960 MWh. Najveća dnevna potrošnja za Podgoricu u julu iznosi oko 2860 MWh, a u sjevernom regionu najveća dnevna potrošnja za jul iznosi oko 1960 MWh”, dodaju oni.

Prosječni julski račun 35,89 eura

Prosječan julski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 35,89 eura, saopštili su iz EPCG.

Domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 22,64 eura, dok je najveća potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Ulcinju gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 65,97 eura.

“Račun vrijedan preko 150 eura dobiće 1,56 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 2,07 odsto kupaca”, dodaju oni.

Domaćinstva su, kako navode iz EPCG, u julu potrošila 113.020.164 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 24,3 odsto više u odnosu na junsku potrošnju, odnosno 2,8 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom jula prošle godine

Julske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće čak 53,3 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 180.073 kupaca.

www.cdm.me

Check Also

Djelovi gradova bez struje

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

TUGA: Srđan i njegova ćerka (15) nađeni mrtvi, ubila ih struja

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *