Turisti se žale na trovanje hranom, inspekcija najavila da će izvršiti nadzor - Volim Podgoricu

Turisti se žale na trovanje hranom, inspekcija najavila da će izvršiti nadzor

U Budvi u zadnjih mjesec dana, kako saznaje CdM,  povećao se broj turista i mještana koji se žale na stomačne tegobe izazvane trovanjem hranom. Iz budvanskog Doma zdravlja potvrdili su CdM-u da je povećan broj pacijenata koji se žale na tegobe stomačnog virusa ili trovanja, a inspekcija je kazala da su “primili anonimnu prijavu o mogućem izvoru virusa i da će izvršiti nadzor”.

 

Prema riječima M.F., spasioca na plaži Belavista u Bečićima, veliki broj posjetilaca kupališta javlja se sa simptomima trovanja od čega završe u bolnici. Uglavnom su, kako ističe, svi konzumirali predhodno hranu na plaži, najčešće krofne.

“Osobe koje se žale na jake simptome stomačnog virusa uglavnom su kupači koji posjećuju plaže od kupališta Belavista pa sve do Rafailovića. Radim kao spasilac na plaži, zadnjih mjesec dana mi se svakodnevno javljaju gosti sa stomačnim problemima. Uglavnom to budu osobe koje su pojele krofne kupljene od ljudi koje ih prodaju po plaži”, rekao je  M.F.

On dodaje da je otišao kod gospođe koja dozvoljava svojim radnicima da prodaju krofne, koje su stojale na suncu po plaži i pored automobila i koje nisu adekvatno čuvane od izvora bakterija, sa namjerom da joj skrene pažnju na veliki broj osoba koje se žale na jake stomačne tegobe.

“Prvo sam zvao inspekciju, oni su mi rekli da je za to nadležno Morsko dobro, onda sam zvao Morkso dobor, oni su rekli da su zaduženi za prijem plaža i uputili su me da zovem Sanitarnu inspekciju. Iz Sanitarne su mi kazali da će poslati nekog iz djela za kontrolu hrane da pogleda o čemu se radi”, kazao je M.F.

Povećan broj pacijenata, inspekcija će reagovati

Iz budvanskog Doma zdravlja potvrdili su CdM-u da je povećan broj pacijenata koji se žale na tegobe stomačnog virusa ili trovanja i da su to uglavnom turisti.

CdM je tim povodom kontaktirao Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove iz koje nam je saopšteno da su primili anonimnu prijavu i da će “provjeriti ispravnost krofnica koje se prodaju na plaži Olimpik na području Rafailovića”.

“Podnosilac inicijative kazao je da se gosti žale na zdravstvene probleme koji ukazuju na mogućnost konzumiranja neispravne hrane, te da postoji sumnja u mjesto i način pripremanja ove hrane u neadekvatnim uslovima. Uprava za bezbjednost hrane dala je, u skladu sa podnijetom inicijativom, nalog nadležnom inspektoru da izvršu inspekcijski nadzor na toj lokaciji”, rekal je PR Uprave za bezbjednost hrane, Irena Kovačević.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com