Početna » NOVOSTI » Društvo » Ima li CG najsporiji internet u regionu

Ima li CG najsporiji internet u regionu

Pristup internetu je ljudsko pravo i jedan od prioriteta svih država mora biti da to omogući svim građanima – piše u jednoj od deklaracija Ujedinjenih nacija.

A kada ovo pravo država omogući građanima onda to podrazumijeva određeni kvalitet i brzinu kao i cijenu.

Brzina interneta, po mjerenju britanskog telekomunikacionog operatera “Ofkoma” Crnu Goru svrstala je na posljednju poziciju od zemalja bivše Jugoslvije.

Vlada je na to reagovala konstatujući da je poredak drugačiji i pozivajući se na druga istraživanja.

Prije toga ipak bi trebalo da odgovore na pitanje šta i ako brzi internet imamo, ako je on najvećem broju građana zbog visokih cijena  paketa nedostupan? I šta je država uradila da tako ne bude?

Kompanije koje prodaju internet crnogorskim građanima tvrde da nije tačno da Crna Gora ima najsporiji internet u regionu.

Iz Crnogorskog  Telekoma  saopštili su  da  svojim korisnicima omogućavaju višestruko veće brzine nego što se navodi u istraživanju “Ofkoma”, britanskog  telekomunikacionog regulatora.

Isto tvrde i u M-telu.

“Crnogorski Telekom omogućava i bilježi višestruko veće brzine od navedenih. Takođe, važno je znati da prosječna brzina fiksnog širokopojasnog interneta zavisi od paketa koji korisnik ima, a ne samo od mogućnosti koje mu tehnologija nudi”, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma. 

“U Crnoj Gori najveće brzine interneta su trenutno u komorecijalnoj upotrebi i dostižu 100 mbp/ 10 ap. Ne možemo reći da su to najveće u Evropi, ali sigurno daleko su iznad svih u regionu”, istakao je Milivoje Cerović, direktor Sektora za marketing, prodaju i brigu o korisnicima.

Ako je brzina nesporna, dostupnost  bi već mogla biti upitna.

Građani ali i stručnjaci u ovoj oblasti ne malo puta do sada problematizovali su to  što  korisnici zbog visokih cijena ne mogu da plate internet pakete veće brzine.

Većina krivi državu, koja je , što kroz privatizaciju, što kroz regulisanje tržišta, zapravo omogućila suštinski monopolističke pozicije telekomunikacionim kompanijama.

Iz Vlade to negiraju.

“U Crnoj Gori nema monopolističkog položaja u pružanju internet usluga. Veliki broj kompanija se bavi pružanjem ovoih usluga i one su sve registrovane kod agnecije za telekomunkacije”, istakla je  Marina Živaljević, portparol Ministarstva ekonomije.

Da li možemo govoriti o monopolu ili ne, možda najbolje govori i podatak, da je država kada je prodavala Telekom, prodala i njegovu infrastrukturu.

Stručnjaci kažu, da  uz činjenicu da je to nezabilježen primjer, treba istaći I podatak da na taj način Telekom stavlja u nezavidan položaj ostale operatere. Država i to odbacuje kao netačno i nesonovano. 

“Država je  politikom u ovoj oblasti, omogućila pravni ambijent za investitore, i nova ulaganja, tako da je obezbijeđeno neometano funkcionisanje i liberalizacija tržišta elektronskih komunikacija i uveliko je prisutna konkurencija”, rekla je Živaljević.

Operateri  pak tvrde da se situacija na polju interneta, po pitanji I brzine I cijene, u mnogome popravila posljednjih godina, ali najavljuju da će biti još bolje.

“Mogu slobodno da garantujem građanima Crne Gore, da ćemo dovesti Crnu Goru na jedno od prvih mjesta , da ne kažem u svijetu, ali u Evropi svakako, po brzini interneta i po cijeni koje će dobiti u budućnosti”, kazao je Cerović.

“Što se tiče ulaganja, Crnogorski Telekom značajno ulaže u svoju infrastrukturu kako bi obezbijedio brže i kvalitetnije usluge. Podsjetićemo da je Crnogorski Telekom na prošlogodišnjoj aukciji za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu, osvojio najznačajnije resurse za budući razvoj mobilne mreže”, navodi se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

Ako sve ispune, a  još  dođe i konkurencija , građani onda zaista mogu računati i na brži, ali svakako jeftiniji internet.

 (Vijesti)

Check Also

SEYRAN MIRZAZADA: Crna Gora je interesantna investitorima iz Azerbejdžana, a privlači i naše gradjane kao turistička destinacija

Unazad nekoliko godina u Crnoj Gori se o Azerbejdžanu gotovo ništa nije znalo. O ovoj egzotičnoj državi ...

Svjetska banka pohvalila napredak Crne Gore

Predstavnici Svjetske banke pohvalili su danas na sastanku sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem napredak Crne ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *