Početna » NOVOSTI » Dodik: Spriječiti ugrožavanje statusa Srba i anuliranje srpskog jezika u Crnoj Gori

Dodik: Spriječiti ugrožavanje statusa Srba i anuliranje srpskog jezika u Crnoj Gori

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koju će pripremiti Republika Srpska i Srbija, neće biti puko slovo na papiru, već program za dugoročno sistematsko djelovanje u korist srpskog naroda.

“Republika Srpska i Srbija daće sve od sebe da tako i bude. Da dođemo do racionalno utemeljene deklaracije i da onda energično radimo na njenoj realizaciji”, naveo je Dodik u autorskom tekstu za “Politiku”, prenosi Srna.

On je ponovio da deklaracija neće biti uperena ni protiv koga, niti na bilo čiju štetu, već da je želja ove generacije političara u Srpskoj i Srbiji da napokon poboljšaju nezavidan položaj Srba, prije svega u zemljama bivše Jugoslavije.

“Zašto evropske institucije i evropska zajednica bagatelišu tešku poziciju našeg naroda, gdje je on postao manjina, a njegova kultura ostala većina”, rekao je Dodik i postavio pitanje zašto se principi na kojima počiva moderna država, a to su poštovanje manjinskih prava, ne primjenjuje na Srbe?

Dodik je pitao i “ko se to boji najavljene deklaracije Srbije i Srpske o djelovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda i zašto se diže povika na deklaraciju, koja neće biti ništa novo i neosnovano i koja je javna, te predstavlja unutrašnje pitanje srpskog naroda i njegovo suvereno pravo da kao narod odlučuje o svojoj sudbini”?

On je ponovio da deklaracija nema nikakve aspiracije za preuređenje država, ali ima aspiraciju da upozori da evropska konvencija dozvoljava da se, na primer, Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, a da se u Hrvatskoj riješe oteta imovinska prava, gdje je Srbima oduzeto 40.000 stanova, dok su u Republici Srpskoj sva stanarska prava vraćena.

Dodik je naveo da se Srbima u Hrvatskoj duguje 50.000 penzija, dinarska i devizna štednja, da je onemogućena naknada štete za uništenu i nestalu imovinu.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da u Hrvatskoj Srbima treba da se omogući korišćenje ćirilice, a u Crnoj Gori spriječi ugrožavanje statusa Srba i anuliranje srpskog jezika.

Srbi u BiH imaju svoju državu

Dodik je napomenuo da u BiH Srbi imaju svoju državu, ali da postoje problemi sa njenim statusom, kao i sa aspiracijama za njenim ukidanjem, te dodao da je vidljivo da je u Sarajevu nekada živjelo 157.000 Srba, a sada samo 1.333, kao i da su vidljivi nasrtaji na teritorijalno tretiranje jezika.

“Hiljadu je razloga da Republika Srpska postoji, jer bez nje u BiH nema slobode za srpski narod. Ona štiti i svoje kulturno nasljeđe, jezik, a ponajviše ćirilicu”, konstatovao je predsjednik Republike Srpske.

S druge strane, napomenuo je on, dok Srbi pokušavaju da zaštite svoju kulturu, jezik, pravo na očuvanje identiteta, sa raznih strana, pa i iz EU, olako optužuju Srbe za nacionalističke aspiracije.

“Na tim osnovama biće definisana i razrađena deklaracija za opstanak srpskog naroda”, pojasnio je Dodik.

On je istakao da je srpska borba za nezavisnost i slobodu u posljednjih 200 godina “bila originalna, za razliku od komšija, koji su lako prihvatali vazalski odnos”.

“Mi smo se u isto vrijeme, u odnosu na veliki Zapad, borili za jedna i za druga prava i sada, najednom, kada želimo deklaraciju u kojoj poslije svega želimo zakonski da obezbijedimo kulturna i manjinska prava, taj akt dobija atribut nacionalizma”, naveo je Dodik.

Originanost srpske države

Dodik je ocijenio da će paradoks opstanka današnje Srbije, a time i srpskog naroda, biti veliki izazov u budućnosti i da je pitanje kako će se Srbija odbraniti od sudbine propalih Jugoslavija.

“Nikako drugačije, nego programskom sintezom kulture, jezika i svega drugog što određuje jedan narod”, istakao je predsjednik Srpske.

Podsjetivši na Temišvarski sabor, prvi u istoriji formalnog uobličavanja želje srpskog naroda za slobodom i nezavisnošću, Dodik je istakao da su tu borbu za slobodom i nezavisnošću karakterisala dva pristupa.

On je rekao da jedan od njih negira originalnost srpske države, optužujući je da su Srbija i srpski narod “puki imitator zapadnoevropskog stila formiranja države”, a njihovi nasljednici “tvrdi liberali” danas bi najradije da se izbrišu tragovi za slobodu i nezavisnost.

Dodik je pitao “kako se jedna zemlja, koja je poslije Prvog srpskog ustanka bila kneževina, pa onda kraljevina jedne i druge dinastije, na žrtvenik istorije Prvog svjetskog rata stavila sve što je imala, pa predvodila u stvaranju četiri Jugoslavije, može nazvati kopijom evropske države?”.

“Upravo naše komšije, u novostvorenim državama, baštine našu žrtvu (borbe za slobodu i nezavisnost), ali upravo u tim državama ukidaju čak i manjinska prava i obaveze na kojima Evropa insistira”, istakao je Dodik.

 (Beta)

Check Also

Lutovac: Odnosi ne treba da zavise od Vučića i Đukanovića

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Crna Gora slavi Dan državnosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

1 komentar

  1. Mislim, a mozda grijesim, i ako sam siguran. Da je Milorad Dodik jedno fasisticko smece, koje se bori za svoj dzep i svoj novcanik na ustrb nacionalistickih poruka koje salje kao zastitnik srba i svega srpskog u svjetu. I ako srbe koji su mu najblizi, ugnjetava kao Nikolau Čaušesku za vrijeme svoje diktature. Niti su srbi, a ni srpski jezik ugrozeni u Crnoj Gori, niti im treba kvazi zastitnik na malom ekranu. Jer bas takvi Brankovici su ih izdavali kada im je najteze bilo, a ovi Montenegrini koje prozivaju on i izdajnik Beckovic su bili tu da stanu uz rame sa njima. Ponekad i stanu iznad njihovog poprsja, jer to su braca iz ravnice, nisu navikla na brda da ih stite. Nego nas obicne smrtnike, ne treba da brinu Dodik, Beckovic i ostale alapace, vec mi sami medju sobom. Ako udarimo dje nam mjesto nije i vakat nam ne bijase nakloljen, dzabe smo udarali na brata svojega sto nam politicari pomutise razum.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *