Početna » LJUDI » JAPANSKI LJEKAR JE ŽIVIO 105 GODINA: Ovo je 10 JEDNOSTAVNIH PRAVILA za zdravlje i dugovječnost

JAPANSKI LJEKAR JE ŽIVIO 105 GODINA: Ovo je 10 JEDNOSTAVNIH PRAVILA za zdravlje i dugovječnost

Moglo bi se reći da je ljekar Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog ljekara uveliko doprinijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno.

Preminuo je ove godine u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio vrijedna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.

Želite doživjeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha? Moguće je, pokazao je svojim primjerom. On je posvetio život postizanju dugovječnosti nacije.

Pomogao je uspostavljanju medicinskog sistema zahvaljujući kome su Japanci postali jednim od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti  radio je u bolnici, liječio pacijente te predavao studentima na fakultetima. Ovo su njegovi savjeti za dug, zdrav i kvalitetan život:

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave hrane i puno spavanja

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje”, objašnjava. Najvažnije je za vitalnost osjećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se – na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

2. Čuvajte se kilograma

Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma te stoga treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati prehranom, no ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kafu, čašu mlijeka i sok od naranče sa kasikicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne žile i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i kekse, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i rižu. Dvaput sedmično jeo je govedinu.

3. Planirajte unaprijed

Hinohara je uvijek imao pun raspored za godinu unaprijed, a čak je i planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživio, no njegov stav prema životu i planovim govori koliki je bio optimist, što je isto važna stavka za dugovječnost.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

“Nakon 65. počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovjek želi još raditi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penzju i posveti se onome što želi raditi.

5. Dijelite znanje i vještine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dječice u školi, do izbiljnih biznismena i ljekara. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i 90 minuta. Kazao je da ga stajanje čini snažnim.

6. Nemojte vjerovati svemu što kažu doktori

Hinohara je smatrao da ljekari ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im ljekar propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju bi li isto to preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i muzika imaju veliki utjecaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.

7. Uvijek koristite stepenice i nosite svoje kese i torbe

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na liftove. Uvijek i svugdje idite stepenicama i trudite se nositi svoje torbe. Hinohara se takođe koristio stepeicama i uvijek je po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vježba za vaše srce i cijelo tijelo.

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Browninga “Abt Vogler”. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte prirodom.

9. Bol je misteriozna

Najbolji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebali raditi i odrasli ljudi. Bol utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse iostale životinje te muziku koja će pomoći pacijetntima da se nose s boli.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

“Ne trošite život na gomilanje materijalnih stvari, i tako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete”, jednostavan je bio Hinohara.

 

 

Check Also

OGLASIO SE JEDAN OD RODITELJA: Promašili ste temu, promašili ste poklon, promašili ste godine, pokušali ste da ponizite našu djecu…

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

PODGORIČANIN GA KRIVI ZA BRATOVU SMRT: Hirurg Milosav Cmiljanić radio bez licence

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *