Lučka kapetanija Kotor spasila hrvatsku jedrilicu - Volim Podgoricu

Lučka kapetanija Kotor spasila hrvatsku jedrilicu

U zajedničkoj intervenciji Uprave pomorske sigurnosti (UPS) Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor, 12 metara duga jedrilica “Ružica” koja je plovila pod hrvatskom zastavom, a koja je zbog nevremena bila ugrožena u Kotorskom zalivu, sinoć je spašena zajedno sa šest osoba koje su se na njoj nalazile. 

Naime, jedrilica na kojoj je bilo troje odraslih i troje djece, usidrila se u Kotorskom zalivu, ali nije na vrijeme preduzela sve potrebne mjere da brod spremno dočeka najavljeno nevrijeme. 

Olujni udari bure tokom noći su počeli usidrenu jedrilicu nositi prema obali, sidro je “oralo”, pa je posada pokušala da podigne kotvu i vožnjom na motor, skloni se na sigurno. 

U tome im se međutim, konop upleo oko propelera, pa je brod ostao bez pogona i mogućnosti da namevriše. 

Olujni vjetar i talasi prijetili su da hrvatsku jahtu bace na obalu u blizini nekadašnjeg hotela “Fjord” u Kotoru, pa je upućen poziv u pomoć. 

“Jutros je aktiviran naš SAR plan traganja i spašavanja na moru. Oko dva sata ujutro naš Pomorski operativni centar je pozvao vlasnik 12-metarske jedrilice “Ružica” pod hrvatskom zastavom, a koja je bila u opasnosti u reonu Kotorskog zaliva. Zbog uticaja nevremena i kvara koji su imali, oni su pozvali u pomoć UPS koja je odmah reagovala angaživanjem svojih i službenika Lučke kapetanije Kotor – inspektora sigurnosti ploviodbe Željka Lompara i plovila Lučke kapetanije. Oni su uspješno izveli akciju spašavanja šest ljudi sa jahte, kao i samog broda koji je otrgljen na sigurno”, kazao je danas “Vijestima” direktor UPS Crne Gore Safet Kočan. 

On je dodao da će protiv skipera hrvatske jedrilice biti pokrenut prekršavjni postupak zbog jer je svoj brod prije incidenta, usidrio na nedozvoljenom mjestu.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com