NEMIRI ZBOG MITINGA EKSTREMNIH DESNIČARA: Autmobilom u ljude u Šarlotsvilu (VIDEO) - Volim Podgoricu

NEMIRI ZBOG MITINGA EKSTREMNIH DESNIČARA: Autmobilom u ljude u Šarlotsvilu (VIDEO)

Dvadesetogodišnji Džejms Filds iz američke države Ohajo uhapšen je pod sumnjom da je automobilom uletio u grupu ljudi koji su protestovali protiv ekstremnih desničara u gradu Šarlotsvil u američkoj državi Virdžiniji .

U nemirima zbog skupa ekstremnih desničara u Šarlotsvilu, tri osobe su poginule, a više ih je ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Policija je objavila da je kada je auto uletio u ljude poginula 32-godišnja žena čiji identitet nisu otkrili dok se ne obavijesti porodica.

Na internetu je objavljen snimak na kojem se vidi kako automobil ulijeće u masu.

Osim toga, RT piše da je se na fotografijama sa društvenih mreža jasno vidi da je Filds bio član desničarske organizacije iz Šarlotsvila po imenu “Vangard Amerika”. 

 

View image on Twitter

 

 

Tokom incidenta povrijeđeno je još nekoliko ljudi, među kojima ima i onih koji su u kritičnom stanju., a poginula su i dva policajca kada se srušio njihov helikopter tokom nadgledanja skupa. 

Američki ministar pravde Džef Sešns osudio je “rasnu netoleranciju i mržnju” poslije nasilja u Virdžiniji i naveo da nasilje u Šarlotsvilu “udara u srce američkog prava i pravde”.

“Užasnut sam tim incidentom sa automobilom u kojem je jedna osoba poginula, a ima i mnogo povrijeđenih”, naveo je na Tviteru gradonačelnik Šarlotsvila Majk Sajner. 

Prema prvim informacijama, žrtve su učesnici kontramitinga koji su protestovali zbog skupa radikalne desnice.

Tragedija se dogodila u već napetoj atmosferi, dva sata poslije skupa ekstremne desnice koju je policija rastjerala suzavcima. 

Lokalni mediji su prije skupa strahovali od nasilja pošto je u Virdžiniji zakonom dozvoljeno posjedovanje i nošenje oružja na javnom mjestu. 

Vlasti Virdžnije su prije skupa proglasile vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbjednosti.

Desničari, među kojima su bili predstavnici grupa bliskih staroj rasističkoj organizaciji Kju Kluks Klana (KKK) i neonacistima, okupili su se u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku Šarlotsvila.

Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga Konfederacije u Američkom građanskom ratu (1861-1865). Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovjednika u istoriji SAD.

(Beta)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com