Siniša je u Americi naučio da PRAVI PIVO, a sada otvara crnogorsku “MORSKU PIVARU” - Volim Podgoricu

Siniša je u Americi naučio da PRAVI PIVO, a sada otvara crnogorsku “MORSKU PIVARU”

Herceg Novi će uskoro, pored Podgorice i Nikšića, postati treći grad u Crnoj Gori u kojem se nalazi fabrika za proizvodnju piva. U Nikšiću je, istina, Trebjesa gigant, u Podgorici se nalazi manja fabrika, za proizvodnju takozvanog kraft odnosno zanatskog piva, dok će se u Novom takođe proizvoditi kraft pivo, piše Radio Jadran. 

Riječ je o Maloj novskoj pivari, u Drenoviku, vlasnika Siniše Kostića i Mirka Žmukića, koji očekuju da će se njihovo pivo na tržištu naći krajem avgusta.

Jedan od vlasnika pivare i direktor preduzeća Alepivo DOO, u čijem će okviru raditi i Mala novska pivara, Siniša Kostić u razgovoru za Radio Jadran otkriva da je proizvodnja piva njegov sedmogodišnji san.

– Živio sam u Americi 5-6 godina. Tamo sam radio u mini pivari u Tenesiju, kuvao sam pivo i izučio zanat. Tako sam došao i na ideju, da mi ne propadne zanat – kazao je Kostić.
Na tržištu se svakodnevno pojavljuju kraft piva iz malih, uglavnom, kućnih fabrika. Mala novska pivara ima ambiciju da preraste početni kapacitet koji je oko hiljadu litara sedmično i da pivo, koje će u početku biti distribuirano u prohromskim burićima, dobije i adekvatnu staklenu ambalažu. Pivo koje se danas plasira na tržište, pored standardne podjele na svjetlo i tamno, dijeli se na lager i ejl (eng. ale), a razlika je u vrsti kvasca koji se koristi za fermentaciju, objašnjava Kostić.

– Ejl piva koriste kvasac koji fermentira na visokim temperaturama, višim nego za lager pivo. Taj kvasac je i agresivniji, pa mnogo brže odradi fermentaciju. Za 4 do 5 dana fermentacija je gotova i poslije ostaje samo hlađenje. Mi ćemo u Maloj novskoj pivari proizvoditi samo ejl piva – kazao je on.

Ejl pivo je vrsta koja je nekad pravljena u Evropi, a to je prvobitni stil u pivarstvu, dok nije izmišljeno hlađenje, nakon čega se pojavilo i lager pivo. Legenda kaže da je pivo nastalo prije 5 hiljada godina, kada je neko u staroj Mesopotaniji slučajno ostavio ćup pun ječma na kiši, pa popio čorbicu koja se stvorila u ćupu.

Pivo će biti bez konzervansa i vještačkih sastojaka

Kostić obećava da će se u fabrici truditi da pivo bude visokog kvaliteta. Koristiće samo 4 osnovna sastojka, po takozvanom njemačkom Zakonu o čistoći piva iz 16. vijeka: kvasac, ječmeni slad, hmelj i vodu. Bez konzervansa, kukuruzne krupice ili nekih vještačkih enzima. Sve sirovine uvoziće iz Njemačke, iz jedne od najstarijih sladara u Evropi – Vajerman iz Bamberga.

– Bez konzervansa će se održavati uz pomoć hmelja, koji je sam po sebi antiseptik. Jedini problem je što kod nas ljudi drže buriće van rashladnih sistema. Naše pivo će biti distribuirano u burićima od 20 litara, pa računamo da će prolaziti u roku od dva do tri dana. Ako se drži na propisanoj temperaturi, može da traje i više mjeseci, s tim što piva, koja imaju dosta hmelja u sebi, gube vremenom aromu tog hmelja, ali to nije ništa drastično – kazao je Kostić.

Kako je objasnio, vodu koju će koristi je gradska, s tim što će ona prolaziti kroz proces prečišćavanja. Filterom, koji radi na bazi aktivnog uglja, će se najprije uklanjati hlor, nakon čega će prolaziti kroz omekšivač vode.

– Proizvodićemo svjetlo i tamno pivo. Omekšivač vode mi je važan za proizvodnju tog svjetlog piva – navodi on i dodaje da je proces proizvodnje isti kao i u ostalim fabrikama, ali minutaže ne želi da otkriva, jer je to ključno u dobijanju piva visokog kvaliteta.

Filtrirano pivo, nema nadimanja stomaka

U Maloj novskoj pivari proizvodiće se isključivo filtrirano pivo. Koristiće se dva stara stila u pivarstvu, jedan iz Njemačke za proizvodnju svjetlog piva, star oko 300 godina i iz Engleske za tamno pivo.

Kostić smatra da je nefiltrirano pivo, koje je u ponudi u posljednje vrijeme, samo odraz lijenosti, jer to pivo nadima stomak zbog velike količine ugljendioksida koje u stomaku oslobađa taj neisfiltrirani kvasac. Nefiltrirano pivo, kako je kazao, pokušaj je velikih pivara da se na neki način približe kraft pivarstvu.

Svake sedmice 1000 litara

Iz Male novske pivare distribuiraće se pivo ugostiteljskim lokalima u Herceg Novom, a postoji interesovanje i jednog beogradskog lokala koji služi isključivo kraft piva. Problem jedino predstavljaju točilice, koje je distributer dužan da obezbjedi, a koje su u principu skupe.

– Obezbjedili smo dovoljan broj točilica za početak. Zainteresovani se stalno pojavljuju. Pročulo se po gradu. Mi smo mali, pravićemo 1000 litara sedmično – objašnjava Kostić.

Mašine za proizvodnju su naručene iz Kine. Pravljene su u konsultaciji sa Kostićem i po njegovim uputstvima. Fabrika se nalazi u naselju Drenovik u Igalu. Za početak će biti zaposleni Kostić i tehnolog u proizvodnji, ali kako se posao bude razvijao i potražnja rasla, širiće se i kolektiv.

Mala novska pivara poslovni je poduhvat relativno nov za Herceg Novi, ali kako je pivo nezaobilazna ponuda svih ugostiteljskih lokala, vjerujemo da će Novsko pivo dobiti dostojno mjesto na tržištu.

(Radio Jadran) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com