Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » SJUTRA POČINJE GOSPOJINSKI POST: Domaćice, u jelo stavite malo bosiljka! Obavezno se pričestite za Veliku Gospojinu

SJUTRA POČINJE GOSPOJINSKI POST: Domaćice, u jelo stavite malo bosiljka! Obavezno se pričestite za Veliku Gospojinu

Gospojinski post uvek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, koji se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i djece, kada žene obavezno treba da se pričeste.

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Ono što čak ni mnogi vjernici ne znaju jeste da je Gospojinski post strožiji od Božićnog i Apostolskog, pa pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki Vaskršnji post.

Gospojinski post se prvi put spominje u spisima Teodora Studita 826 godine, a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166, u vrijeme Patrijarha Luke Hrisoverga i cara Manojla I Komnina.

Treba imati u vidu i da post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Tjelesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz tjelesne želje. Stvarni post koji obuhvata i tjelesni i duhovni aspekat, privodi čovjeka smirenju. Oslobađanje duha i tijela od pogrešnih misli i djela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Check Also

NIKADA NE BISTE POMISLILI: Poznati glumac poslije razvoda SPREMAN DA SE ZAMONAŠI

U Hilandaru bih mogao da provedem cio život, siguran sam u to. Tamo sam dobio ...

MEDENA SRCA, HLEB, BILJNI KAČKAVALJ: Ove proizvode jedete, a sigurno ne znate da li su – ZAISTA POSNI

Kad dođe vrijeme posta, a posebno Badnji dan, svi se usmjerimo na proizvode koji ne sadrže ništa ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *