Blažo duguje 54 hiljade za poreze i doprinose - Volim Podgoricu

Blažo duguje 54 hiljade za poreze i doprinose

Kom­pa­ni­ja „BB So­lar”, Bla­ža Đu­ka­no­vi­ća, si­na biv­šeg pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, za po­re­ze i do­pri­no­se du­gu­je 54.239 eura. U ana­li­tič­koj kar­ti­ci Po­re­ske upra­ve, u ko­ju je „Dan” imao uvid, na­vo­di se da se ra­di o du­gu ob­ra­ču­na­tom za pe­ri­od od 1. ja­nu­a­ra do 11. av­gu­sta ove go­di­ne. 
„BB So­lar” du­gu­je dr­ža­vi 10.765 eura za po­rez na lič­na pri­ma­nja po osno­vu za­po­sle­nja, a ova fir­ma pro­šle go­di­ne ima­la je 15 za­po­sle­nih. Za po­rez na osta­la pri­ma­nja du­gu­ju 11.003 eura. Tu je upi­san i dug od 848 eura na ime po­re­za na pri­hod od imo­vi­ne i imo­vin­skih pra­va. Dug za do­pri­ne­se pen­zij­sko-in­va­lid­skog osi­gu­ra­nja (PIO) za za­po­sle­ne, za ne­pu­nih osam mje­se­ci, iz­no­si 17.937 eura.
Dr­ža­va od fir­me „BB So­lar” po­tra­žu­je i 6.577 eura na ime do­pri­no­sa za PIO za za­po­sle­ne na te­ret po­slo­dav­ca. Fir­ma si­na biv­šeg pre­mi­je­ra du­gu­je i za do­pri­no­se za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje za­po­sle­nih i taj dug iz­no­si 9.136 eura. 

Ni­je­su na vri­je­me pla­ća­ni ni do­pri­no­si za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje fi­zič­kih li­ca ko­ja su u rad­nom od­no­su, a ko­ji, pre­ma ana­li­tič­koj kar­ti­ci, iz­no­se 4.621 euro. 
Tu su i ne­pla­će­ni do­pri­no­si za osi­gu­

ra­nje od ne­za­po­sle­no­sti za za­po­sle­ne u iz­no­su od 537 eura. „BB So­lar” ima dug i na ime po­seb­nih do­pri­no­sa za pro­fe­si­o­nal­nu re­ha­bi­li­ta­ci­ju i za­po­šlja­va­nje li­ca, ali i do­pri­no­sa za Fond ra­da. 
U čla­nu 46 Za­ko­na o po­re­zu na do­ho­dak fi­zič­kih li­ca, iz­me­đu osta­log, pi­še: „Po­rez na lič­na pri­ma­nja ob­ra­ču­na­va, ob­u­sta­vlja i upla­ću­je po­slo­da­vac, od­no­sno is­pla­ti­lac tih pri­ma­nja. Po­rez na lič­na pri­ma­nja se ob­ra­ču­na­va, ob­u­sta­vlja i upla­ću­je pri­li­kom sva­ke is­pla­te pri­ma­nja, pre­ma pro­pi­si­ma ko­ji va­že na dan is­pla­te…”
U istom za­ko­nu je pred­vi­đe­na nov­ča­na ka­zna od 2.000 do 20.000 eura, ako „is­pla­ti­lac pri­ho­da na ko­je se pla­ća po­rez na do­ho­dak, po­rez na pri­ho­de ne ob­ra­ču­na, ne­tač­no ob­ra­ču­na, ne ob­u­sta­vi ili ne upla­ti pri­li­kom sva­ke is­pla­te pri­ho­da”.

Po­slo­dav­ci pri­li­kom sva­ke is­pla­te lič­nih pri­ma­nja za­po­sle­nih upla­ću­ju i oba­ve­zu po­re­za na lič­na pri­ma­nja. Po­sta­vlja se pi­ta­nje za­što iz kom­pa­ni­je „BB So­lar” kr­še za­kon i ne iz­vr­ša­va­ju svo­je oba­ve­ze na vri­je­me, već se one na­go­mi­la­va­ju, i po­red to­ga što je ta kom­pa­ni­ja pri­ja­vi­la u pro­šloj go­di­ni ne­ras­po­re­đe­nu do­bit od 24.570 eura. 
Kom­pa­ni­ja si­na biv­šeg pre­mi­je­ra u fi­nan­sij­skom iz­vje­šta­ju za pro­šlu go­di­nu pri­ja­vi­la je ukup­nu imo­vi­nu od mi­li­on i 777 hi­lja­da eura. Od to­ga, iz „BB So­la­ra” su na­ve­li da je vri­jed­nost ne­kret­ni­na 733.161 euro, dok su sred­stva ko­ji­ma fir­ma ras­po­la­že is­ka­za­na u iz­no­su od 1.044.283 eura.

Kom­pa­ni­ja „BB So­lar” to­kom šest go­di­na po­slo­va­nja pr­ven­stve­no se ba­vi­la po­slo­vi­ma ko­je do­bi­ja od dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja, te je ta­ko do­šla do mi­li­on­ske imo­vi­ne. 
Ta fir­ma ne­dav­no je an­ga­žo­va­na na 13 pro­je­ka­ta mi­li­on­ske vri­jed­no­sti. Sa­mo se­dam od tih 13 pro­je­ka­ta do­sti­žu mi­li­on­ske iz­no­se. 
Ne­ka­da­šnji pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić u no­vem­bru 2015. go­di­ne, to­kom pre­mi­jer­skog sa­ta, iz­ja­vio je u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re da on si­na ni­je ško­lo­vao za „po­sao ko­ji pla­ća dr­ža­va, ne­go za ne­što uno­sni­je”, ta­da ni­je po­me­nuo da su upra­vo vla­di­ne in­sti­tu­ci­je glav­ni po­slov­ni part­ne­ri nje­go­vog si­na i da se on bo­ga­ti prak­tič­no od nov­ca gra­đa­na. 

Pre­ma Cen­tral­nom re­gi­stru pri­vred­nih su­bje­ka­ta (CRPS), „BB So­lar” su sre­di­nom 2011. go­di­ne osno­va­li Bla­žo Đu­ka­no­vić i nje­gov po­slov­ni part­ner Ivan Bur­za­no­vić, sa po 50 od­sto vla­sni­štva. Ivan Bur­za­no­vić je ime­no­van i za iz­vr­šnog di­rek­to­ra, dok je ovla­šće­ni za­stup­nik Sla­ven Bur­za­no­vić. Dje­lat­nost ko­jom se ba­vi „BB So­lar” je po­sta­vlja­nje elek­trič­nih in­sta­la­ci­ja.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com