DODIK: Treba štititi status Srba u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

DODIK: Treba štititi status Srba u Crnoj Gori

Pred­sjed­nik Re­pu­bli­ke Srp­ske Mi­lo­rad Do­dik iz­ja­vio je da de­kla­ra­ci­ja o oču­va­nju srp­skog na­ro­da ko­ju će pri­pre­mi­ti Re­pu­bli­ka Srp­ska i Sr­bi­ja ne­će bi­ti pu­ko slo­vo na pa­pi­ru, već pro­gram za du­go­roč­no si­ste­mat­sko dje­lo­va­nje u ko­rist srp­skog na­ro­da. On je re­kao da će Re­pu­bli­ka Srp­ska i Sr­bi­ja da­ti sve od se­be da ta­ko i bu­de. 
– Plan je da do­đe­mo do ra­ci­o­nal­no ute­me­lje­ne de­kla­ra­ci­je i da on­da ener­gič­no ra­di­mo na nje­noj re­a­li­za­ci­ji – na­pi­sao je Do­dik u autor­skom tek­stu za „Po­li­ti­ku”.
On je po­no­vio da de­kla­ra­ci­ja ne­će bi­ti upe­re­na ni pro­tiv ko­ga, ni­ti će bi­ti na bi­lo či­ju šte­tu, već da je že­lja ove ge­ne­ra­ci­je po­li­ti­ča­ra u Srp­skoj i Sr­bi­ji da na­po­kon po­bolj­ša­ju ne­za­vi­dan po­lo­žaj Sr­ba, pri­je sve­ga u ze­mlja­ma biv­še Ju­go­sla­vi­je.
– Za­što evrop­ske in­sti­tu­ci­je i evrop­ska za­jed­ni­ca ba­ga­te­li­šu te­šku po­zi­ci­ju na­šeg na­ro­da gdje je on po­stao ma­nji­na, a nje­go­va kul­tu­ra osta­la ve­ći­na? Za­što se prin­ci­pi na ko­ji­ma po­či­va mo­der­na dr­ža­va, a to je po­što­va­nje ma­njin­skih pra­va, ne pri­mje­nju­je i na Sr­be – upi­tao je Do­dik. 
On je upi­tao i ko se to bo­ji na­ja­vlje­ne de­kla­ra­ci­je Sr­bi­je i Srp­ske o dje­lo­va­nju za op­sta­nak srp­ske na­ci­je i srp­skog na­ro­da i za­što se di­že po­vi­ka na de­kla­ra­ci­ju, ko­ja ne­će bi­ti ni­šta no­vo i neo­sno­va­no i ko­ja je jav­na i pred­sta­vlja unu­tra­šnje pi­ta­nje srp­skog na­ro­da i nje­go­vo su­ve­re­no pra­vo da kao na­rod od­lu­ču­je o svo­joj sud­bi­ni. 
– U Hr­vat­skoj Sr­bi­ma tre­ba da se omo­gu­ći ko­ri­šće­nje ći­ri­li­ce, a u Cr­noj Go­ri tre­ba da se spri­je­či ugro­ža­va­nje sta­tu­sa Sr­ba i anu­li­ra­nje srp­skog je­zi­ka – is­ta­kao je Do­dik.
On je oci­je­nio da će op­sta­nak da­na­šnje Sr­bi­je, a ti­me i srp­skog na­ro­da, bi­ti ve­li­ki iza­zov u bu­duć­no­sti i da je pi­ta­nje ka­ko će se Sr­bi­ja od­bra­ni­ti od sud­bi­ne pro­pa­lih Ju­go­sla­vi­ja.M.V.

Ne pri­sta­je­mo na ma­nje pra­va od dru­gih. Je­dan od čel­ni­ka DF-a An­dri­ja Man­dić re­kao je da je kraj­nji cilj cr­no­gor­skog re­ži­ma svo­đe­nje Sr­ba u Cr­noj Go­ri na tri od­sto, na­kon če­ga bi im ve­li­ko­du­šno bio do­di­je­ljen sta­tus na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne. 
– Sr­bi u Cr­noj Go­ri ne tra­že za se­be ni­šta vi­še od ono­ga što ima­ju dru­gi na­ro­di u ovoj ze­mlji i ne pri­sta­ju da ima­ju ma­nje pra­va od dru­gih. Sr­bi, kao uosta­lom i svi dru­gi na­ro­di, Cr­nu Go­ru uva­ža­va­ju i do­ži­vlja­va­ju kao svo­ju dr­ža­vu tač­no u onoj mje­ri u ko­joj ona uva­ža­va njih kao svo­je gra­đa­ne. Us­po­sta­vlja­nje na­ci­o­nal­ne rav­no­prav­no­sti mo­gu­će je kroz iz­mje­nu Usta­va Cr­ne Go­re, a to pod­ra­zu­mi­je­va ustav­no­prav­no de­fi­ni­sa­nje po­lo­ža­ja srp­skog na­ro­da kao kon­sti­tu­tiv­nog, ustav­no de­fi­ni­sa­nje srp­skog je­zi­ka i ći­ri­lič­nog pi­sma kao slu­žbe­nog, pro­por­ci­o­nal­nu za­stu­plje­nost Sr­ba u svim in­sti­tu­ci­ja­ma si­ste­ma u skla­du s re­zul­ta­ti­ma po­pi­sa sta­nov­ni­štva i si­stem spe­ci­jal­nih ve­za sa Sr­bi­jom – ka­zao je Man­dić.

(Dan)

 

1 komentar

  1. I have enjoyed perusing your website and going through various articles. – Gulvafslibning | Kurt Gulvmand is a well written article about a very captivating subject. I cannot wait for your planned updates.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com