UŠĆE BOJANE SKORO ZATVORENO: Dubina vode svega 15 do 20 cm! - Volim Podgoricu

UŠĆE BOJANE SKORO ZATVORENO: Dubina vode svega 15 do 20 cm!

Strahovanja bojanskih ribara iz Ulcinja da barkama neće moći u lov na more preko ušća desnog rukavca rijeke Bojane, ostvarena su prije nekoliko dana jer se sada gotovo može preskočiti sa jedne na drugu obalu Bojane.

To potvrđuju i fotografije na kojima se vidi kako ribari vuku barku preko ušća zbog toga što dubina vode u tom dijelu iznosi svega 15 do 20 centimetara.

Do prije 20 dana ribari su barkama mogli na more uz desnu stranu rukavca gdje je imalo dubine za gaz.

Slabiji dotok vode iz Drima, vremenske neprilike i nebriga države katastrofalno su se refeltovali na širinu i dubinu ušća što može imati kobne posljedice po cijeli ekosistem.

Brojni apeli ribara i ekologa da se u rješavanje problema hitno uključe nadležne opštinske i državne strukture, nijesu urodile plodom baš kao ni upozorenja prof. dr Save Petkovića od prije tri godine da bi zatvaranje ušća moglo ugroziti čak i ustavni status Crne Gore.

U cilju rješavanja tog problema, Uprava za vode Crne Gore angažovala je firmu “IK Konsalting” iz Beograda za izradu glavnog projekta regulacije rijeke Bojane u zoni njenog ušća u more.

Projekat je završen 2010. godine, a glavni i odgovorni projektant bila je inženjerka građevinarstva Gordana Vujić Stojanović, dok je stručni konsultant bio upravo Petković.

On je tada ocijenio da je problem na desnom rukavcu Bojane, isključivo problem Crne Gore.

“Ako nema dovoljno novca da se ta dionica rijeke reguliše prema urađenom projektu, onda se barem moraju obezbijediti novci za bagerovanje ogromnih količina pijeska koja su se istaložila u koritu desnog rukavca”, kazao je tada Petković.

Profesor Petković je istakao da osim ogromnog značaja za razvoj turizma, šira okolina ušća Bojane ima izuzetan značaj i sa aspekta očuvanja jedinstvenog ekosistema u Evropi.

On je tada naveo je da se u studiji “Regionalni park delta Bojane” konstatuje da je ta delta najvažnija prirodna močvara na istočnom Mediteranu koja se odlikuje neobično raznolikim kompleksom jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejzaža, staništa i vrsta.

“Ne zaštiti li se taj prostor, ozbiljno bi se ugrozio ustavni status Crne Gore i njena međunarodna reputacija kao turističke zemlje i ekološke države”, navodi se u dijelu dokumenta koji je citirao Petković.

Istakao je potpuno suprotna mišljenja o rješavanju problema u zoni ušća Bojane.

“Stručnjaci iz oblasti ekologije se enregično protive bilo kakvim intervencijama u koritu Bojane, uključujući uklanjanje nanosnih naslaga i uspostavljanje protočnosti reke, jer bi se time, tvrde, narušio jedinstveni ekosistem u zoni delte Bojane. Sa druge strane, područje Ade Bojane je veoma ugroženo erozionim procesima, pa je uspostavljanje protočnosti desnog rukavca Bojane samo jedan od uslova da se zaustavi taj negativni trend”, ocijenio je tada Petković.

Izvor:Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com