Čekaju bagere da otvore ušće - Volim Podgoricu

Čekaju bagere da otvore ušće

 

Nakon što je juče, prvi put u istoriji, zatvoreno desno ušće Bojane, iz Opštine su najavili da će “danas ili sjutra krenuti radovi da se ušće otvori”, prenosi Ul-info. Iz “Morskog dobra” su za Radio Crne Gore istkli da problem nastaje na račvi, gdje je potrebno sistemski djelovati i riješiti problem zastajanja vodotoka. 

Sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana kazao je takođe da će „krajem sedmice doći mašina-refuler, koji će da radi na otvaranju račve”.

I predsjednik Udruženja ribolovaca Ivo Knežević je rekao da je u kontaktu sa direktorom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Predragom Jelušićem dogovoreno da u petak dođe veći bager.

On je upozorio da bi kopanje račve moglo ugroziti veliki broj kućica, te da je potreban projekat i za račvu i za ušće.

„Bojana je prava atrakcija i moramo mnogo bolje da se odnosimo prema tom biseru“, dodao je Knežević.

Portparolka Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Ivana Lazović istkla je za Radio Crne Gore da su već nekoliko dana u komunikaciji sa Upravom za vode Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u cilju pronalaska optimalnog rješenja, kako bi se spriječilo dalje zatvaranje desnog ušća rijeke Bojane u Jadransko more.

“Cijeneći važnost tog jedinstvenog ekološkog resursa na crnogorskom primorju dogovoreno je da Opština Ulcinj, uz podršku `Morskog dobra` kroz dva dana preduzme mjere kako bi se ušće Bojane učinilo plovnim i prohodnim, te spriječilo ponavljanje sužavanja njenog ušća. Međutim, prema informacijama sa kojima raspolažemo, problem zapravo nastaje na račvi, gdje je potrebno sistemski djelovati i riješiti problem zastajanja vodotoka”, istakla je ona.

Ul-info

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com