ĐUKANOVIĆ UBJEDLJIVO NAJIMUĆNIJI OD SVIH PREDSJEDNIKA POLITIČKIH PARTIJA - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ UBJEDLJIVO NAJIMUĆNIJI OD SVIH PREDSJEDNIKA POLITIČKIH PARTIJA

Fir­ma Uni­ver­zi­tas, u ko­joj Đu­ka­no­vić ima 25 od­sto ka­pi­ta­la, po­sje­du­je zgra­du od 16.438, ga­ra­žu od 3.185 i ze­mlji­šte od 12.038 kva­dra­ta dok se na nje­go­vu tre­ću fir­mu Glo­bal Mon­te­ne­gro vo­di atrak­tiv­na par­ce­la od 20.000 kva­d­ra­ta u Bu­dvi

Fir­ma či­ji je osni­vač čel­nik DPS-a i biv­ši pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić pla­si­ra­la je pre­ko mi­li­on eura kao oro­če­ni de­po­zit u Pr­voj ban­ci (či­ji je ve­ćin­ski ak­ci­o­nar nje­gov brat Aco Đu­ka­no­vić), po­ka­za­la su do­ku­men­ta o re­vi­zi­ji po­je­di­nač­nih fi­nan­sij­skih is­ka­za te ban­ke. U pi­ta­nju je pod­go­rič­ka kom­pa­ni­ja Ka­pi­tal in­vest, či­ji je osni­vač Mi­lo Đu­ka­no­vić, u ko­joj je upra­vljač­ka pra­va, zbog oba­vlja­nja jav­ne funk­ci­je, pre­nio na Ra­di­sla­va Jo­vo­vi­ća. Đu­ka­no­vić ta pra­va ni­je vra­tio na se­be ni na­kon na­pu­šta­nja jav­ne funk­ci­je, ali ga ovi po­da­ci, uz in­for­ma­ci­je o nje­go­vim dru­gim fir­ma­ma, či­ne ubje­dlji­vo naj­bo­ga­ti­jim od svih pred­sjed­ni­ka po­li­tič­kih par­ti­ja u Cr­noj Go­ri. 

Re­vi­zor je u go­di­šnjem iz­vje­šta­ju o Pr­voj ban­ci sa­sta­vio li­stu oro­če­nih de­po­zi­ta, na ko­joj su Đu­ka­no­vi­će­va fir­ma Ka­pi­tal in­vest, EPCG, ali i Ra­dio-di­fu­zni cen­tar i Mon­te­ne­gro­pro­met iz Bu­dve.
Ne na­vo­di se po ko­joj je ka­mat­noj sto­pi taj de­po­zit oro­čen, dok su dva je­di­na jav­no­sti po­zna­ta pri­ho­da te fir­me pro­da­ja ak­ci­ja Pr­ve ban­ke pri­je ne­ko­li­ko go­di­na i po­sao iz­ra­de plan­ske do­ku­men­ta­ci­je, u ko­ji je ušla po­čet­kom pro­šle go­di­ne, ma­da ne sa krup­nim ci­fra­ma.

Da po­sao cvje­ta bra­ći Đu­ka­no­vić, po­ka­zao je i slu­čaj po­slov­ne kom­bi­na­ci­je fir­mi Ka­pi­tal in­vest i Re­pu­blič­kog za­vo­da za ur­ba­ni­zam i pla­ća­nje, iza ko­jeg sto­ji Aco Đu­ka­no­vić. In­že­njer­ska ko­mo­ra Cr­ne Go­re iz­da­la je po hit­nom po­stup­ku li­cen­cu kom­pa­ni­ji pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća u ja­nu­a­ru 2015. go­di­ne ka­ko bi mo­gla da uče­stvu­je (i ka­sni­je po­bi­je­di) na ten­de­ru cr­no­gor­skog mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma za iz­ra­du plan­ske do­ku­men­ta­ci­je o Na­ci­o­nal­nom par­ku Pro­kle­ti­je.

Kon­kret­no je na ten­de­ru Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja za iz­ra­du plan­ske do­ku­men­ta­ci­je o NP Pro­kle­ti­je po­bi­je­dio kon­zor­ci­jum fir­mi pred­vo­đen Re­pu­blič­kim za­vo­dom za ur­ba­ni­zam i pro­jek­to­va­nje, či­ji je ve­ćin­ski vla­snik Aco Đu­ka­no­vić, a či­ji je dio i fir­ma nje­go­vog bra­ta. Po­sao je vri­je­dan 400.000 eura, što je po­tvr­đe­no u ten­der­skoj do­ku­men­ta­ci­ji ob­ja­vlje­noj na saj­tu mi­ni­star­stva. Ra­di­slav Jo­vo­vić je kao pla­ner uče­stvo­vao i u iz­ra­di Pro­stor­nog pla­na po­seb­ne na­mje­re za obal­no pod­ruč­je, ko­ji je pri­ja­te­lji­ma i sa­rad­ni­ci­ma ne­ka­da­šnjeg pre­mi­je­ra obez­bi­je­dio broj­ne po­vla­sti­ce. 
Mi­lo­va i Aco­va fir­ma pre­da­le su za­jed­nič­ke po­nu­de na još dva ten­de­ra Mi­ni­star­stva tu­ri­zma ra­ni­jih go­di­na, ali ni­je­su pro­šli, a do­sad u 2017. go­di­ni ni­je bi­lo po­da­ta­ka da su po­kre­nu­li ne­ke za­jed­nič­ke ak­tiv­no­sti. 
Pre­ma zva­nič­nom imo­vin­skom kar­to­nu, Đu­ka­no­vić po­sje­du­je mi­li­on­ski vri­jed­nu imo­vi­nu pre­ko fir­mi Ka­pi­tal in­vest, Glo­bal Mon­te­ne­gro i Uni­ver­zi­tas, u ko­ji­ma je vla­snik ili su­vla­snik. On je u iz­vje­šta­ju na­veo da je za rad u Vla­di pro­šle go­di­ne za­ra­dio 22.948 eura.

Šef DPS-a je dok je bio u vla­di oba­vljao de­vet funk­ci­ja, ali je da­lje pred­sjed­nik Ko­šar­ka­škog sa­ve­za Cr­ne Go­re. Pre­ma imo­vin­skom kar­to­nu, Đu­ka­no­vi­će­va fir­ma Glo­bal Mon­te­ne­gro, u ko­joj je su­vla­snik, po­sje­du­je ze­mlji­šte u Bu­dvi po­vr­ši­ne 20.130 kva­dra­ta ko­je je pod hi­po­te­kom zbog du­ga na ime po­re­za na ne­po­kret­no­sti i du­ga pre­ma Adi­ko ban­ci (biv­šoj Hi­po ban­ci) od pre­ko pet mi­li­o­na eura na ime kre­di­ta. Pre­ma po­da­ci­ma iz Upra­ve za ne­kret­ni­ne, ze­mlji­šte ko­je je u vla­sni­štvu fir­me Glo­bal Mon­te­ne­gro na­la­zi se na lo­ka­ci­ji Pod­ko­šljun. Fir­mu Glo­bal Mon­te­ne­gro sa Đu­ka­no­vi­ćem je osno­vao nje­gov kum Vuk Raj­ko­vić. 

Fir­ma Uni­ver­zi­tas, u ko­joj pre­mi­jer ima 25 od­sto ka­pi­ta­la, ima po­slov­nu zgra­du od 16.438 me­ta­ra kva­drat­nih, ga­ra­žu od 3.185 i ze­mlji­šte od 12.038 kva­dra­ta. Za tre­ću Đu­ka­no­vi­će­vu fir­mu Ka­pi­tal in­vest, u ko­joj je vla­snik, ne­ma po­da­ta­ka o ne­kret­ni­na­ma. 
Đu­ka­no­vić sa su­pru­gom Li­di­jom ži­vi u Pod­go­ri­ci u sta­nu od 187 me­ta­ra kva­drat­nih, dok u Nik­ši­ću po­sje­du­je objek­te ko­ji su u fa­zi ru­še­nja od 30, od­no­sno 40 me­ta­ra kva­drat­nih, a ko­je je ku­pio. Ta­ko­đe, vla­snik je pa­šnja­ka u ka­ta­star­skoj op­šti­ni Ko­ča­ni, ve­li­či­ne 440 kva­dra­ta. Osim tog pa­šnja­ka, po­sje­du­je još dva od 805 i 243 kva­dra­ta, ta­ko­đe u Ko­ča­ni­ma.

(Dan)

2 komentara

  1. We still cannot quite feel like I made it worse come to be the staring at the important points located on your webblog. My in laws so i are sincerely thankful for use in your generosity and then for giving me possibility pursue our chosen profession path. Document important info Managed to get with the web-site.

  2. You wouldn’t feel it but I’ve wasted all day digging for some articles about this. You might be a lifesaver, it was an excellent read and has helped me out to no end. Cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com