JUGOSLOVENSKI AGENT 007: Čudesna priča o Titovom Džejmsu Bondu - Volim Podgoricu

JUGOSLOVENSKI AGENT 007: Čudesna priča o Titovom Džejmsu Bondu

Slobodana Mitrića, poznatijeg kao Karate Bob, predstavljali su i kao jugoslovenskog agenta 007.

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobjegao je iz zemlje nakon što je odbio da izvrši jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji. Preminuo je u Amsterdamu u novembru prošle godine.

Mitrić je u Holandiju stigao 1973. godine. U Amsterdamu je za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun u podzemlju, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja tom borilačkom veštinom, uporno je tvrdio da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procene da bi mogao da bude ubijen, ali ga Holandija ipak proglašava „nepoželjnim strancem“. I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine je neprekidno živio u Amsterdamu.

Tokom izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu holandski izdavači objavili pod naslovom „Titov tajni agent“, a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je sebe predstavio kao jugoslovenskog Džejms Bonda i u njoj u detalje objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

 

Posle smrti njegove partnerke 2006. godine holandske vlasti su odbile da mu dodjele bilo kakva socijalna primanja, smještaj i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da kad su se vjenčali Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj vijećnici održana u ponedeljak, jer tada parovi mogu besplatno da se vjenčaju.

Mitrić je na specifičan govorio o akcijama koje je obavljao dok je bio u službi:

„Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce.“

Kako bi preživio, u Holandiji je objavio nekoliko knjiga i drama, među kojima i „Boj na Kosovu“. Namjeravao je da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio da se vrati na teritoriju bivše Jugoslavije, ostao je u Amsterdamu. Tamo je tokom 1992. godine štampao letke kojima je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije.

Kada je holandski ministar Gerd Lirs odlučio da ga 2012. godine deportuje u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan.

Poslednje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju je prevezen u bolnicu, gdje je ubrzo i preminuo.

 

3 komentara

  1. I just couldn’t depart your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

  2. This website is really a walk-through it really is the information you wished with this and didn’t know who must. Glimpse here, and you’ll undoubtedly discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com