PODGORICA: SDT tražio pritvor za Igora Božovića - Volim Podgoricu

PODGORICA: SDT tražio pritvor za Igora Božovića

Specijalno državno tužilaštvo uputilo je predlog podgoričkom Višem sudu da se odredi pritvor Kotoraninu Igoru Božoviću, jednom od osumnjičenih vođa kavačkog kriminalnog klana. 

Božović je 4. avgusta napustio spuški zatvor, u kom je  izdržavao petogodišnju kaznu zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju. 

Odluka o tome da li će se naći opet iza rešetaka biće donijeta „kada se za to steknu zakonski uslovi“. 

To je “Vijestima” zvanično saopšteno iz podgoričkog Višeg suda:

“Nadležno tužilaštvo predložilo je određivanje pritvora za optuženog I. B. zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od uticaja na saizvršioce koji su u bjekstvu, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od ponavljanja krvičnog djela i jer je pritvor nužan radi nesmetanog vođenja postupka, a u pitanju je djelo za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja i posljedice”. 

Predlog SDT će biti razmatran kada se za to steknu zakonski uslovi, piše u odgovorima savjetnice za odnose s javnošću Višeg suda Aide Muzurović. 

Božović je, prema potvrđenoj optužnici Specijalnog tužilaštva, zajedno sa Slobodnanom Kašćelanom, koji je u bjekstvu, organizovao kriminlanu grupu “Kavčani” koja je dilovala drogu, reketirala, prala novac, zelenašila. 

Na spisku optuženih nalazi se još 13 osoba. Optužnicom im je stavljeno na teret davanje mita, prodaja droge, nedozvoljeno držanje oružja, zelenaštvo, pranje novca, teško djelo protiv opšte sigurnosti…

Osim njih dvojice optužnica je podignuta i protiv Božovićevog sina Vladimira, Davora Prelevića, Miloša Radonjića, Siniše Vlahovića, Aleksandra i Igora Đurišića, koji su u bjekstvu.

Akciju hapšenja 12. septembra prošle godine nijesu izbjegli Đerđ Camaj, Stefan Brnović, Aleksandara Bogdanović, braća Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov i Goran Ljubatović.

Istog dana  uhapšen je  i tadašnji pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić, koji je tužiocima priznao da je članovima klana odavao povjerljive službene informacije, javljao im kada su predmet policijske obrade, kada će kolege kod njih u pretres ali i podatke o kretanju članova suparničkog škaljarskog klana. 

Samardžić je pred Višim sudom odbio da potvrdi sporazum, iako je zbog potpisanog priznanja mjesec nakon hapšenja pušten iz pritvora. 

U optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića,  piše da su Kašćelan i Igor Božović od kraja maja 2010. do početka novembra naredne godine, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge, pranjem novca.  

Božović i Kašćelan su, prema optužnici, bili zaduženi za planiranje i izvršenje krivičnih djela, obezbjeđenje materijalnih sredstava, davanje uputstava i naredbe ostalim članovima kriminalne organizacije. 

U optužnici napisanoj na jedanaest strana piše  da su Aleksandar Đurišić, Davor Prelević, Igor Božović i Siniša Vlahović, u maju prošle godine s namjerom da pribave više od 30.000 eura presreli automobilom Krsta Bujkovića, kojeg su izudarali i nazvali špijunom suparničkog klana.

“Ti i M. što šijunirate za Vukotića, samo da znaš ubićemo vas“, riječi su koje se navode u optužnici, a koje je tom prilikom Aleksandar Đurišić navodno uputio Bujkoviću.

SDT tvrdi da mu je Đurišić tada naredio  da istog dana dođe “u zgradu” da se dogovore koliko će im para predati. Pri tom su mu saopštili da znaju da mu žena i dijete žive u Beogradu i da su sami. 

U tužilačkom aktu piše da se Bujković iz straha za sopstveni život nije pojavio u zakazano vrijeme, nakon čega su uslijedile prijetnje porukama sa SIM kartica za jednokratnu upotrebu.

“Slušaj smradu jedan iskompleksirani, sve znam, da si vozio ubicu Bugarina i pomagao ubistvu Vlahovića i za pokazivanje snajpera u gepeku, kao i Bosance što zavodiš u firmu da rade, to jest ubice isplaćuješ sve pod komandom onog Dedovića  i Vukotića. Beograd će ti biti mali ako ne ostaviš 50.000 eura na Trojicu na izvor u 17 sati sjutra. U suprotnom te čeka pakao a tek ćeš da vidiš, kao i porodicu i brata koji će slučajno da sleti sa puta. Budi tačan smradu mali. Ovo je samo dio onog što znam, a drugi ćeš čuti u muriju, ako ne ispoštuješ vidjet ćeš kako je u paklu sa Vinkom, kojeg ste ubili vi smradovi mali. Koliko si isplatio od Dedovića i čije ubistvo još spremate. Mi smo tvoje pripremili ako ne ispoštuješ”.

Bujković je piše u optužnici, odbio da podlegne prijetnjama i sve prijavio policiji.

Ista ekipa je, prema navodima optužnice, u cilju daljeg zastrašivanja podmetnula i aktivirala  eksploziv pod automobile “audi” i “hamer” koji su bili parkirani pored kuće Krsta Bujkovića.

U optužnici piše i da su kavčani osim pojedinaca u policiji kontrolisali i državne službenike, ali navodno i neke medije. 

Četvoricu članova tog klana – braću Dedović, Moškova i Andrića SDT tereti da su, između ostalog, video nadzorom postavljenim na javnim površinama u Kotoru, kontrolisali kretanje članova suparničkog klana, policije ali i svih koji su kavčanima bili interesantni.

Božović nije bezbjedan ni u pritvoru

Jedan od vođa kavačkog klana nije bezbjedan ni iza spuških zidina. “Vijesti” su ranije objavile da pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice u Kazneno-popravnom domu čuvaju glave vojnika mafije, među kojima je bio i Božović.

Zbog navodne ugrožene bezbjednosti,  zatvorska  policija ga je pod punim obezbjeđenjem izvodila van kapije ZIKS-a, kada je tu ustanovu morao napuštati  zbog zdravstvenih problema.
Božovića je sredinom ljeta prošle godine u spuškom zatvoru poliven vrelom tečnošću. Za to je optužen  navodni član  škaljarskog kriminalnog klana Jovan Jovanović koji je na suđenju negirao krivično djelo.

Uskoro optužnica i protiv bivšeg pomoćnika šefa policije

Među uhapšenim članovima kavačkog klana 12. septembra  bio je  i pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić, koji je prvobitno tužiocima priznao da je odavao povjerljive službene informacije članovima kavačkog klana, ali je to odbio da potvrdi u Višem sudu. 

 

To je bio razlog da SDT formira još jedan predmet i to samo protiv Samardžića. “Vijesti” saznaju da će istraga protiv njega biti uskoro okončana.

Prema optužnici, Samaržić je kao službenik Uprave policije prihvatio da u okviru službenih ovlašćenja „preduzima radnje koje nijesu u interesu službe već u interesu kriminlane organizacije, a sve u cilju zaštite članova kriminalne organizacije od krivičnog progona“. Iako je prvobitno sve sam priznao tužiocima, Samardžić je kasnije tvrdio da je priznanje potpisao pod pritiskom.

Policija već godinu ćuti o potjernicama

Crnogorska policija gotovo godinu ne odgovara na pitanja “Vijesti” da li su raspisali potjernice za odbjeglim članovima kavačkog klana i da li imaju informacije jesu li jedan od vođa tog klana i šest njegovih članova napustili teritoriju Crne Gore. 

Policija i tužilaštvo nijesu saopštili kako je sedam članova kavačkog kriminalnog klana saznalo za akciju hapšenja i uspjelo da pobjegne pripadnicima policije koji su krenuli da im stavljaju lisice na ruke.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, kavčani su tokom noći saznali za akciju, zbog čega su i toga puta bili brži od policije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com