Da će rijeka nestati znali još prije 20 dana ali – svi ćutali - Volim Podgoricu

Da će rijeka nestati znali još prije 20 dana ali – svi ćutali

Bageri će danas otvoriti ušće Bojane, nakon što je u ponedjeljak, prvi put u istoriji, presušilo, a ko je odgovoran za takvo stanje još se ne zna, jer nadležni krivicu prebacuju jedni na druge, na loše navike građana ili na prirodne nepogode, odnosno pad vodostaja.

Na hitnom sastanku koji je juče organizovan u Ulcinju, na zahtjev Uprave za vode, dogovoreno je da opština preuzme radove za otvaranje ušća do uključenja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

– Radovi počinju danas – saopštio je Pobjedi predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu, nakon sastanka.

Direktor Uprave za vode Damir Gutić kazao je za Pobjedu da je na sastanku dogovoreno da opština pošalje mehanizaciju danas, umjesto u petak kako je bilo predviđeno, s obzirom na okolnost da su se procesi ubrzali zbog plime i oseke, nagomilavanja pijeska i zbog toga što je pao vodostaj.

Nadležnost

– Interventni radovi zato počinju dva dana ranije. Mehanizacija je obezbijeđena – rekao je Gutić naglašavajući da posao može trajati sedam do deset dana.

Direktor Javnog preduzeća za upravljane morskim dobrom Predrag Jelušić kazao je za Pobjedu da se još prije 20 dana znalo da će doći do ovog problema, te da su oni prije 15 dana htjeli da uđu bagerima i uklone talog, ali da ih je inspektor za vode upozorio da to ne rade, jer nije u njihovoj nadležnosti.

Kaže da im je inspektor objasnio da će morati da ukloni njihovu mehanizaciju, pa su odustali.

– Problem treba odraditi sistemski. Nije jednostavno da neki bager dođe i da očisti račvu. To se mora uraditi po eleboratu, jer treba obaviti ozbiljno čišćenje račve Bojane i onda će ona imati prirodini intenzitet i dobijamo dugoročnije rješenje – rekao je Jelušić.

Problem

Za trajno rješenje problema, ponavlja, čišćenje treba obaviti u račvi gdje se Bojana odvaja prema Albaniji i prema nama.

– Zbog velikih kiša u jesen i proljeće i crnogorske navike da se baca smeće u rijeke, nastaju nanosi granja, pruća, smeća i kesa i tako se faktički formira barijera i Bojana se umrtvi, gubi svoj prirodni intenzitet. Onda u ovoj sezoni kada nema kiša, ona nema prirodni intenzitet i mogućnost da izlazi prema moru – objasnio je Jelušić.

Iako nije u njihovoj nadležnosti, Morsko dobro će, dodaje on, pomoći opštini i finansijski i u mehanizaciji.

Pešić: Kopanje korita ostaviće nesagledive posljedice

Rijeka Bojana nije presušila, presušio je jedan njen rukavac (desni) pri ušću u more, kazao je za Pobjedu prof. dr Vladimir Pešić, predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore, i to se, ističe on, može protumačiti kao prirodna pojava, a bilo kakva intervencija u njenom koritu imala bi nesagledive ekološke posljedice po čitav eko-sistem i živi svijet.

Konkretno, objašnjava on, negativno bi uticalo na slatkovodnu faunu, na faunu u intersticijalu, vjerovatno bi dovelo do gubitka plavne zone u periodu visokog vodostaja.

– To bi negativno uticalo na određene faze životnog ciklusa velikog broja organizama kojima plavna zona obezbjeđuje hranu i sklonište. Osim toga, prokopavanje bi omogićilo lakši prodor invazivnih vrsta uzvodno koje bi kao kompetitivno superiornije istisnule ugrožene, a posebno endemične vrste. Velika je mogućnost da se u tom slučaju nizvodno pojavi takozvana zebra školjka, jedna od najvažnijih invazivnih vrsta. Ona pokriva dno kao tepih, jako je nezgodna kad stanete na nju, jer je vrlo oštrih ivica i često dolazi do povreda… To su samo neki od razloga zbog kojih prokopavanje ne treba sprovoditi, naročito ne prije nego se čuje mišljenje stručnjaka – kaže Pešić.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com