Kotoranin u bjekstvu zaradio pola miliona - Volim Podgoricu

Kotoranin u bjekstvu zaradio pola miliona

Cr­no­gor­ska po­li­ci­ja i tu­ži­la­štvo do­zvo­lja­va­ju ne­sme­ta­no po­slo­va­nje kom­pa­ni­je „Bal­loon“, ko­ja je u vla­sni­štvu Ko­to­ra­ni­na Želj­ka Bo­ja­ni­ća (50), za ko­jim je Slo­ve­ni­ja ras­pi­sa­la po­tjer­ni­cu zbog šver­ca ko­ka­i­na iz Ju­žne Ame­ri­ke u Evro­pu.
Ra­di se o kom­pa­ni­ji ko­ja je smje­šte­na u Ko­to­ru, a ko­ja je pre­ma po­da­ci­ma Po­re­ske upra­ve u pro­šloj go­di­ni ima­la pri­hod (ne­ras­po­re­đe­nu do­bit) od 517.386 eura.
„Dan“ je imao uvid u fi­nan­sij­ski iz­vje­štaj Bo­ja­ni­će­ve kom­pa­ni­je, ko­ji je za­ve­den u Po­re­skoj upra­vi. U nje­mu pi­še da je ukup­ni ka­pi­tal kom­pa­ni­je „Bal­loon” 809.526 eura.
Ukup­ni ka­pi­tal te fir­me bio je ve­ći u 2015. go­di­ni, iz­no­sio je 938.244 eura. Ne­ras­po­re­đe­na do­bit u 2015. go­di­ni bi­la je 460.724 eura, sa tim što je u is­toj go­di­ni ostva­ren i gu­bi­tak od 3.176. 
U Cen­tral­nom re­gi­stru pri­vred­nih su­bje­ka­ta (CRPS) pi­še da je tu fir­mu Bo­ja­nić osno­vao 2002. go­di­ne. Ne­ko­li­ko pu­ta je mi­je­nja­la dje­lat­nost – od za­bav­nih i re­kre­a­tiv­nih dje­lat­no­sti do ho­tel­skog smje­šta­ja, ba­ro­va i ma­ri­na.

Kao ovla­šće­na za­stup­ni­ca i di­rek­to­ri­ca kom­pa­ni­je „Bal­loon” vo­di se Ro­ber­ta Iko­vić, ko­ja je upi­sa­na u fi­nan­sij­skom iz­vje­šta­ju kao od­go­vor­no li­ce.
Ta fir­ma je od 2006. go­di­ne ovla­šće­ni MSC agent. Nje­nim po­sred­stvom u no­vem­bru 2012. go­di­ne u Ko­tor je do­šao i me­ga­kru­zer „MSC Di­vi­na“, ko­ji je vri­je­dan 550 mi­li­o­na do­la­ra, a ko­ji je bio naj­ve­ći ko­ji je do ta­da uplo­vio u Cr­nu Go­ru.
Iko­vić je pri­li­kom do­la­ska me­ga­kru­ze­ra „MSC Di­vi­na” sa­op­šti­la me­di­ji­ma da je kom­pa­ni­ja „Bal­loon” na­po­r­no ra­di­la ka­ko bi uvr­sti­li Ko­tor kao jed­nu od de­sti­na­ci­ja za do­la­zak me­ga­plo­vi­la kom­pa­ni­je MSC.

– Pr­vi brod MSC Ope­ra uplo­vio je 2006. go­di­ne. Go­di­šnje do­đe oko 25-27 kru­ze­ra, što za Ko­tor sva­ka­ko zna­či pu­no – ka­za­la je Iko­vić 2012. go­di­ne. 
Šved­ski me­di­ji u de­cem­bru 2011. go­di­ne iz­vi­je­sti­li su jav­nost da je upra­vo sa bro­dom „MSC Ope­ra“ u tu ze­mlju pri­sti­gao ko­ka­in vri­je­dan oko 21 mi­li­on do­la­ra. Me­di­ji u toj skan­di­nav­skoj ze­mlji po­ve­zi­va­li su sa ko­ka­i­nom cr­no­gor­ske nar­ko-klanove.
Slo­ve­ni­ja je za Želj­kom Bo­ja­ni­ćem ras­pi­sa­la po­tjer­ni­cu na­kon što su is­tra­gom do­šli do po­da­ta­ka da je od sep­tem­bra 2014. do ju­na 2015. go­di­ne uče­stvo­vao u šver­cu ko­ka­i­na iz Ju­žne Ame­ri­ke u Evro­pu.

U jed­nom tre­nut­ku Bo­ja­nić se na­šao i na li­sti naj­tra­že­ni­jih bje­gu­na­ca u Evro­pi. To se pro­šle go­di­ne mo­glo vi­dje­ti na saj­tu „eumost­wan­ted.eu“, Evrop­ske po­li­cij­ske kan­ce­la­ri­je – Euro­pol. Uz Bo­ja­ni­će­vu su na tom saj­tu bi­le upi­sa­ne po­tjer­ni­ce još če­tr­de­se­tak bje­gu­na­ca. U po­tjer­ni­ci iz Slo­ve­ni­je opi­san je i na­čin na ko­ji je šver­co­van ko­ka­in.
– Iden­ti­fi­ko­va­ni i ne­i­den­ti­fi­ko­va­ni osum­nji­če­ni dje­lo­va­li su kao in­ter­na­ci­o­nal­na kri­mi­nal­na gru­pa u ko­joj su svi ima­li ja­sno de­fi­ni­sa­ne ulo­ge. Bi­li su u stal­nim kon­tak­ti­ma, in­for­mi­sa­li su jed­ni dru­ge i da­va­li upu­stva pri­li­kom iz­vr­še­nja kri­vič­nih dje­la. Bo­ja­nić se na­kon upu­stva do­bi­je­nih od ne­i­den­ti­fi­ko­va­ne oso­be sa pse­u­do­ni­mi­ma „Drug“ i „Mr. X“, sa­stao sa M.S. u C.N. u Za­gre­bu 7. sep­tem­bra 2014. go­di­ne, gdje je do­go­vo­re­na na­bav­ka jah­te za pre­voz ko­ka­i­na – pi­sa­lo je o Bo­ja­ni­ću pro­šle go­di­ne na saj­tu „eumost­wan­ted.eu“.

(Dan)

2 komentara

  1. I am curious to find out what blog platform you are working with? I’m having some small security issues with my latest website and I would like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

  2. Will you mind basically if I refer to several of your current content on condition that I give you credit and moreover sources back to your web site? My web blog is within the comparable area of interest as your own and my subscribers will make full use of some of the expertise you actually offer on this site. Feel free to let me know if it is okay with you. Best wishes!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com