Na Lovćenu kritično: Vatra se opet približava objektima - Volim Podgoricu

Na Lovćenu kritično: Vatra se opet približava objektima

Situacija sa požarima na Lovćenu komplikuje se iz sata u sat. Jutros su požari bili pod kontrolom, ali se vatra u popodnevnim časovima približila objekima. Kako prenosi Radio Cetinje izgorjelo je i nekoliko stubova za struju.

Najproblematičniji dio je u Bosturu i na potezu prema Njegoševom mauzoleju, a vatrogasci su i dalje raspoređeni na svim kritičnim mjestima kako bi spriječili dalje širenje požara.

Vatrogasac Nikola Knežević za RTV Cetinje kazao je kako intervencije i dalje traju danonoćno, uz angažman svih članova Službe zaštite i spašavanja, ali i službi koje su proteklih dana cetinjskim vatrogascima pritekle u pomoć.

Kako prenosi lokalni radio situaciju sa požarima i danas komplikuje vjetra koji otežava gašenje.

“Čim vjetar krene jače da duva, požar se aktivira i radimo sve što možemo da spašavamo šumu”, kazao je Knežević.

U gašenju su, kaže Knežević, i danas učestvovali avioni, članovi Vojske Crne Gore, službenici Nacionalnog parka “Lovćen” i mještani. Po potrebi će, u zavisnosti od daljeg razvoja situacije pomoći i kolege iz Budve i Podgorice. Akciji su se priključili i Slobodni penjači Cetinja.

Požari u Ćekićima i na Ljubotinju su pod kontrolom, a prema riječima načelnika Službe za zaštitu i spašavanje Aleksandra Zubera, mještani dežuraju na kritičnim lokacijama i u stalnoj su komunikaciji sa vatrogasnom jedinicom.

Tokom noći je, kazao je Zuber, spriječeno širenje požara prema Građanima i Košćelama.

Požar koji bukti u dijelu Nacionalnog parka Lovćen ne ugrožava Njegošev mauzolej i objekte u sklopu odmarališta na Ivanovim koritima, saopšteno je iz Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore.

“Operativni štab upoznat i sa stanjem požara u drugim opštinama”

Na današnjoj sjednici Operativnog štaba, kako je saopšteno iz MUP-a, posebno je analizirana situacija u vezi s požarima u Nacionalnom parku Lovćen

“Konstatovano je da su, i pored složenosti situacije, svi požari pod kontrolom i da u ovom trenutku ne ugrožavaju Mauzolej i objekte u odmaralištu Ivanova korita. U gašenju požara učestvuju pripadnici službi zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, Glavnog grada Podgorica, Opštine Budva, kao i pripadnici Vojske Crne Gore i MUP-Direktorata za vanredne situacije, uz angažman aviona za gašenje požara”, navodi se u saopštenju.

Operativni štab je, kako se navodi, upoznat i sa stanjem požara u drugim opštinama gdje je situacija značajno bolja.

“Članovi štaba iskazali su puno poštovanje prema pripadnicima svih subjekata sistema zaštite i spašavanja koji su dali doprinos u gašenju požara na otvorenom prostoru u prethodnom periodu. Operativni štab za zaštitu i spašavanje će i u narednom periodu nastaviti da kontinuirano prati situaciju na opožarenim područjima i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima”, saopšteno je nakon sjednice štaba.

Konstatovano je i da su svi subjekti sistema zaštite i spašavanja reagovali profesionalno i odgovorno i u skladu sa kapacitetima kojima raspolažu.

Kako bi svi požari bili stavljeni pod kontrolu i dovedeni u stanje da ne ugrožavaju ljudske živote, stambeno-poslovne objekte i objekte infrastrukture, istaknuto je da su angažovani resursi i sa lokalnog i sa državnog nivoa. 

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com