A2A se žalila na zabranu raspolaganja akcijama u EPCG - Volim Podgoricu

A2A se žalila na zabranu raspolaganja akcijama u EPCG

 

 

Italijanska kompanija A2A podnijela je žalbu na privremenu mjeru, kojom je na zahtjev Specijalnog tužilaštva blokirano 41,7 odsto njihovih akcija u Elektroprivredi, rečeno je Pobjedi u Višem sudu, koji je i donio ovo rješenje.

 

“Takva mjera, koja je izdata u vezi sa postupcima vezanim za usluge u okviru grupe, koje je A2A pružila EPCG između 2010. i 2012. godine, ukazuje da će i sama A2A biti predmet istrage crnogorskog pravosuđa”, navodi se u sopštenju za javnost ove kompanije, objavljenom kasno uveče 25. jula ove godine na njihovom sajtu.

U saopštenju se navodi da su tog dana dobili rješenje Višeg suda u Podgorici.

Specijalno tužilaštvo je u aprilu 2016. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili Elektroprivredu za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano.

Osim bivšeg finansijskog direktora EPCG Flavija Bjanka, bivšeg izvršnog direktora te kompanije Enrika Malerbe i nekadašnjeg finansijskog direktora Masima Sale, istragom su obuhvaćeni i glavni finansijski direktor Slobodan Tanasijević, rukovodilac za finansije i platni promet Vinka Janjušević i izvršni rukovodilac Vojka Ćalasan.

Istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

Prema svjedočenju bivšeg predsjednika odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića, A2A je po tom osnovu fakturisala 7,75 miliona, a naplatila 4,34 miliona, A2A Reti Eletrika je fakturisala i naplatila 1,17 miliona, a Bain Milano 2,08 miliona.

A2A je dostavila i mišljenje Komisije za javne nabavke da za ove poslove nije bilo potrebno sprovoditi proceduru javnih nabavki, jer se radilo o poslu u okviru poslovne grupe.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A u EPCG, zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske kompanije, ne dovodi u pitanje izlaznu opciju koja je aktivirana početkom jula.

A2A je kroz tu opciju ponudila Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata počevši od 1. maja naredne godine. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

Početkom juna, odmah pošto je A2A dala ovu ponudu, četvorica italijanskih direktora u A2A su podnijeli ostavke. Riječ je o izvršnom direktoru Toninu Malji, finansijskom direktoru Đankarlu Sancu, rukovodiocu proizvodnje Fulviu Ivu Gvidu i pomoćniku direktora za upravljanje energijom Robertu Poci.

U menadžmentu EPCG više nema Italijana, koji interese vlasnika 41,7 odsto akcija brane u odboru direktora EPVCG, gdje imaju tri predstavnika. Riječ je o Orestu Bramantiju, Masimu Tibergi i Frančesku Bekeliju.

Ovim tijelom predsjedava Đoko Krivokapić, a članovi u ime Vlade su Ranko Milović, Samir Hodžić i Ljubo Knežević.

Put opcija je dogovorena u akcionarskom sporazumu od 29. avgusta 2016, koji je izmijenjen 29. marta 2017. godine.

Akcionarski ugovor je precizirao i put opciju kojom A2A ima pravo da svoje akcije u EPCG ponudi Vladi za 250 miliona eura.

To pravo važi i tri mjeseca nakon isteka ugovora, odnosno do kraja septembra tekuće godine.

Predviđeno je i da je nakon aktiviranja put opcije A2A u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država, a prevashodno odluke u vezi sa drugim blokom termoelektrane.

A2A je 2009. za svoj udio u EPCG 2009. godine platila 436 miliona eura.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com