Budvani ne daju da Statis gradi u Miločerskom parku - Volim Podgoricu

Budvani ne daju da Statis gradi u Miločerskom parku

Opština Budva će preduzeti sve mjere u cilju očuvanja Miločerskog parka kao javnog dobra i u tom smislu se protivi izdavanju odobrenju za gradnju novih i proširivanja kapaciteta postojećih objekata.

To je navedno u Odluci o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, koja će se pred odborničkim sazivom naći na predstojećoj sjednici Skupštine opštine koja je zakazana za 29. avgust. Opština ima namjeru da stane na put namjeri Ministarstva održivog razvoja i turizma, da se komapaniji “Adriatic properties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa  izda građevinska dozvola za gradnju novih i dogradnju postojećih kapaciteta u Miločerksom parku.

Na ukupno 35 hektara od Pržna do Svetog Stefana predviđeno je  da bude ukupno , što postojećih što dograđenih i novoizgrađenih objekata, ukupne bruto građevinske površine 47.249.12 kvadrata. Time je “Adritic propertiesu”, omogućena da izgradi na mjestu starog, novi, višestruko veći  hotel „Kraljičina plaža“ sa 60 soba ukupne bruto građevinske površine 22 hiljade kvadrata. 

Uz hotel se grade i depadansi sa 66 luksuznih stanova za tržište namijenjenih klijenteli sa dubokim džepom. Predviđena je rekonstrukcija i višestruka dogradnja pet postojećih kamenih vila u Miločerskom parku, a planirana je izgradnja 12 apartmana za tražište naspram  grad hotela Sveti Stefan, rekonstrukcijom postojećih divljih građevina.

Opština će shodno ovoj odluci, ukoliko, dobije zeleno svjetlo u parlamentu, zatražiti od Ministarstva održivog razvoja da bude stranka u postupku prilikom izdavanja građevinske dovzole.  

“Skupštine opštine je 26. jula 2016. donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerksog parka i neposrednog zaleđa Sveti Stefan. Njome se jasno odredila da u zahvatu toga prostora ne podržava izgradnju novih stambeno poslovnih objekata, već samo rekonstrukciju postojećih u postojećih gabaritima. Skupština opštine je prepoznala Miločerski park kao spomenik prirode, arhitekture i kulturnog pejzaža, koji kao takav predstavlja objekat od opšteg interesa za grad “, navodi se u obrazloženju odluke u koju su “Vijesti” imale uvid.

Navode da je potrebno imati u vidu da je prostor Miločerskog parka i grad hotela Sveti Stefan bogat biljnim vrstama, koje su doprinijele izuzetnom spoju pejsaža i arhitekture, koji je prije više od 60 godine Budvu stavio na visoko mjesto turističkih destinacija u svijetu.

“Tendencija lokalne smouprave je da se takav lokalitet zaštiti i što više unaprijedi, što se svakako neće postići planiranom izgradnjom više smještajnih i ugostiteljskih objekata velikog gabarita. Ekskluzivnost turističke lokacije garantovan je njenom posebnošću, komforom, brojnim sadržajima i značajnim slobodnim zelenim površinama, koje neće biti očuvane ako se realizuje planirana gradnja“, navodi se u odluci.

Statis vlasnik ili dugoročni zakupac najvrednijeg dijela crnogorske obale

MORT je izdao dozvolu za rušenje hotela “Kraljičina plaža” a procedura izdavanja građevinske dozvole je u toku.

“Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer” kao i hotela “Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera, odnosno HTP Miločer.

Skupština Crne Gore je prošle godine aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer” sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela “Kraljičina plaža” produžen sa 30 na 42 godine , dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgrade sa apartmanima, dato na 90 godina zakupa. U međuvremenu Petros Statis kupio je preko svoje firme “Monte rock” hotel “Maestral”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com