Nikšićki komunisti: Opština je davno obećala da će jedna ulica dobiti Titovo ime - Volim Podgoricu

Nikšićki komunisti: Opština je davno obećala da će jedna ulica dobiti Titovo ime

Nikšićki komunisti su povodom obilježavanja 80 godina od dolaska Josipa Broza Tita na čelo Komunističke partije Jugoslavije podsjetili da su prije dvije godine poslali zahtjev Skupštini Opštini Nikšić da se jednoj ulici u gradu dodijeli ime vrhovnog komandata i doživotnog predsjednika bivše zemlje.

„Do danas nemamo odgovor, a davno su obećali da će jedna ulica dobiti njegovo ime. To se još nije dogodilo. Bilo je časno živjeti u vremenu kada je ovom državom upravljao Tito”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Opštinskog komiteta (OK) nikšićkih komunista, Radislav Stanišić.

Mirko Vuković, predsjednik OK komunista Plužina, prisjetio se istorijskih događaja krajem ’30-ih godina prošlog vijeka kada je svaki treći komunista doživio torturu tadašnjeg jugoslovenskog kraljevskog režima.

“Tito u avgustu 1937. godine postaje generalni sekretar KPJ i ima zadatak da od rukovodstva koje nije u kazamatima kraljevskog režima formira Centralni komitet, politbiro i da nastavi sa osvježavanjem i podizanjem nivoa rada partije na prostorima Jugoslavije. To je bio momenat presudan za istoriju KPJ jer Tito sa svojim boljševičkim iskustvom ponešenim iz oktobarske revolucije objedinjuje najbolje jugoslovenske partijske kadrove”, kazao je Vuković.

Podsjetio je da je Jugoslavija bila najveća država u istoriji Južnih Slovena, cijenjena u Ujedinjenim nacijama i jedna od vodećih zemalja u pokretu nesvrstanih.

“Pokazali smo slobodarskim narodima širom svijeta da ne trpe kolonijalni jaram evropskih i drugih svjetskih moćnika, da se oslobađaju i da preuzimaju sudbinu svog naroda i svoje zemlje u svoje ruke. Zato je ta Jugoslavija i bila trn u oku mnogim velikim imperijalističkim silama i zato je doživjela onu sudbinu”, kazao je Vuković.

Dr Vojislav Miljanić kazao je da je dolaskom Tita na čelo Centralnog komiteta KPJ krenulo ozdravljenje partije, bez trzavica i “skretanja” koja su do tada postojala.

“Ona Marksova maksima da seljaci dobiju zemlju a radnici fabrike, ispunila se jedino u SFRJ pod vođstvom Tita. Izgleda da nema grada u ostalim dijelovima bivše Jugoslavije koji nema neku oznaku Titovu – ulicu, trg ili slično, izuzev Nikšića. U jednom slučajnom susretu proljetos sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem, rekao mi je da planiraju da Ulicu ‘Narodne omladine’ preimenuju u Ulicu ‘Maršala Tita’. Nadam se da to neće zaboraviti i da će to ispuniti na sjednici za Dan oslobođenja Nikšića”, poručio je Miljanić.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata glavni gradski Trg je postao Trg maršala Tita, a od 1992. godine je preimonovan u Trg slobode.

Vijesti

1 komentar

  1. I am curious to find out what blog system you are utilizing? I’m experiencing some minor security problems with my latest website and I would like to find something more safeguarded. Do you have any recommendations?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com