CRNOGORKA ODUŠEVILA RUSE: “Srce mi je puno. Ovo je tek početak…” - Volim Podgoricu

CRNOGORKA ODUŠEVILA RUSE: “Srce mi je puno. Ovo je tek početak…”

 

Operska diva Sara Vujošević nagrađena je gromoglasnim aplauzom na Međunarodnom muzičkom festivalu u Moskvi “Собираем друзей”, u okviru kojeg je izveden koncert pod nazivom “Blago Crne Gore”.

 

Na jednom od najvećih muzičkih festivala, gdje nastupaju najznačajnija imena iz svijeta klasične muzike, veče je bilo posvećeno promovisanju crnogorske klasične i tradicionalne muzike, kao i mlađih crnogorskih autora.

Pored Sare, nekadašnje studentkinje iz Novog Sada, a sada pravog bisera Crne Gore, inače inicijatora okupljanja fenomenalne ekipe u čuvenom velikom zalu Arhipove, na konzervatoriji Čajkovski u srcu Moskve, nastupali su još: Dmitrij Jevgenjević Trapeznikov-bariton, prvak Baljšoj teatra, takođe i profesor u čijoj je klasi Sara završila postspecijalističke studije operskog pjevanja u Moskvi; zatim Dmitrij Grinih- bariton; Nikolaj Savidi, pijanista; Pavel Šestov- pijanista.

Koncert je počeo sjajnom klasičnom obradom sedam tradicionalnih staro-crnogorskih pjesama u izvođenju soprana Sare Vujošević, a ruska publika je sa oduševljenjem prihvatila klasičnu obradu istih pjesama i pozdravljala je gromoglasnim aplauzom. Pomenute obrade tradicionalnih crnogorskih pjesama za Sarin sopran i pratnju klavira aranžirao je poznati ruski mladi kompozitor Aleksej Vorobjov.

Dalje su se izvodile Solo pjesme čuvenog crnogorskog kompozitora Ivana Ivaniševića, praškog đaka; potom su se čuli zvuci klavirske fantazije za četiri ruke, kompozitora Burhana Čulića; pa je uslijedio nastup nadasve priznatog i poznatog ruskog baritona Dmitrija Trapeznikova koji je izveo dvije arije Vladike Danila iz opere “Gorski vijenac”, kompozitora Nikole Hercigonje.

Date kompozicije je čuveni bariton izvodio na ruskom jeziku, a za prevod i adaptaciju istih se pobrinula upravo Sara Vujošević, što je ruskoj publici dalo poseban i kompletan ugođaj, držanje pažnje tokom predivnog koncerta.

Potom je uslijedio nastup Pavela Šestova koji je izveo jedno od tri unikatna djela princa Mirka Petrovica Njegoša, “Valcer za klavir”.

U nastavku sjajnog koncerta Dmitrij Grinih je nastupio sa dvije romanse crnogorskog kompozitora Dejana Karadžića, a koncert je završila Sara Vujošević, otpjevavši dvije arije Danice iz prve crnogorske nacionalne opere “Balkanska carica” – “O Moračo vječni dome” i “U dalekom Drenopolju”. Publika je dramatične završetke arija i stabilne predivne visine njenog raskošnoh glasa nagradila burnim dugim aplauzom, kojim je i vratila Saru na scenu.

Na kraju su operski pjevači zajedno, u tri glasa, uz pratnju klavira, izveli na Bis, narodnu crnogorsku pjesmu “Razbolje se zorna Zorka”, koja je pisana rukom Kralja Nikole.

Publika nije odustajala sa burnim aplauzom i još jednom se, za drugi bis, mogla čuti istoimena tradicionalna melodija, u fantastičnoj kompozitorskoj obradi Alekseja Vorobjova…

“Preplavljeni smo emocijama. Nismo očekivali ovako sjajnu reakciju ruske publike, obzirom da imaju svoju istorijsku tradiciju klasične muzike”, bili su puni utisaka operski pjevači sa Sarom na čelu dok je ona istakla i ovo:

“Srce mi je puno. Ovo je tek početak promovisanja Velike crnogorske umjetnosti na mapi svjetskih kulturnih dešavanja. Za umjetnost nema granice”, poručila je crnogorska diva.

Kurir.rs

2 komentara

  1. I am now not sure where you’re getting your info, however great topic. I needs to spend a while learning more or figuring out more. Thanks for great info I used to be in search of this information for my mission.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com