ISTRAŽIVANJE NAFTE U CRNOJ GORI: Mogu biti ugroženi kitovi, morske kornjače, riblja ikra… - Volim Podgoricu

ISTRAŽIVANJE NAFTE U CRNOJ GORI: Mogu biti ugroženi kitovi, morske kornjače, riblja ikra…

 

Životinje koje mogu biti najviše ugrožene bukom od seizmičkih istraživanja prilikom istraživanja nafte su kitovi usani, kljunasti kitovi i foke, jer se smatra da je većina zubatih vrsta kitova manje podložno zvučnim frekvencijama koje se koriste tokom seizmičkih istraživanja. Pored toga, tokom bušenja na udaru se mogu naći morske kornjače, riblja ikra al i svi morski sisari. 

 

Kako bi se smanjili mogući uticaji na morske sisare, preporučuje se da se za seizmička snimanja koriste instrumenti najmanje moguće snage tokom cijelog istraživanja i da se primarni seizmički talas ispušta u morsku sredinu kada je to neophodno i nakon adekvatnog „postupnog“startovanja kako bi se omogućilo morskim sisarima, kornjačama i ribama da se udalje prije nego što se ispusti talas punog kapaciteta.

“Proces bi trebalo započeti sa najmanjim izvorom i polako povećavati intenzitet na svakih 20 do 40 minuta. Vizuelani posmatrači bi po danu trebalo 30 minuta prije početka procesa da započnu sa nadgledanjem bezbjedonosne zone (ekskluzije) prečnika 500 m oko istražnog plovila. Proces se ne može započeti prije nego što se utvrdi da u bezbjedonosnoj zoni 20 minuta nema nikakvih morskih sisara i kornjača. Vizuelni monitoring morske površine treba da traje sve dok su aktivni uređaji za seizmičko snimanje tokom dana, a u slučaju da se tokom vizuelnog monitoringa primjeti kit, mediteranska morska medvjedica ili morska kornjača, ove instrumente treba ugasiti”, navodi se u Informaciji o aktivnostima na pripremi Programa istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Monitoring je potrebno organizovati i danju i noći ili snimanje ograničiti samo na dnevne sate. Prilikom izrade plana seizmičkog snimanja, potrebno je uzeti u obzir i period razmnožavanja kitova i migracije i ukoliko je moguće izvjegavati ih.

“Kada je riječ o ribljoj ikri i larvama, koje su najizloženije uticajima seizmičkih ispitivanja, potrebno je mrijestilišta osjetljivih vrsta riba izbjegavati u periodima kada je poznato da se vrši mrijest. Potrebno je izraditi Studiju procjene uticaja za seizmička snimanja u kojoj bi se definisalo tačno vrijeme, lokacija i mogući uticaji i identifikovale dodatne mjere za njihovo ublažavanje ukoliko je potrebno”, podvlači se u Izvještaju.

Tokom bušenja i proizvodnje, buka niske frekvencije iz bušotina i svih pratećih plovila će dovesti do povećanja ambijentalne buke u oblasti istraživanja. Kako većina kitova sa zubima ima čujni opseg na srednjim i visokim frekvencijama, smatra se da su oni relativno neosjetljivi na uticaj industrijske buke, uz mogući izuzetak kljunastih kitova. Iako perajari mogu da na velikim udaljenostima čuju zvuk niske frekvencije koji proizvodi oprema za bušenje, smatra se da ni one nisu pod negativnim uticajem buke sa lokacija za bušenje, jer je njihov sluh osjetljiviji na zvukove viših frekvencija.

Smatra se da su ušati kitovi potencijalno ugroženi na manjim udaljenostima, jer se njihov čujni opseg i frekvencije zvuka koje koriste za međusobnu komunikaciju preklapaju sa frekvencijom spektra industrijske buke. Uticaj nastale buke je teško procijeniti, zbog nepoznanica u načinu na koji buka utiče na specifične morske sisare, i na koju udaljenost buka u moru može biti emitovana.

“Međutim, procjenjuje se da proizvedena podvodna buka može izazvati reakciju kod nekih pojedinačnih morskih sisara na udaljenosti do 1 km od opreme za bušenje ili platforme. Malo je vjerovatno da takvi efekti mogu imati ikakav značajan uticaj na nivou njihove populacije”, zaključuje se u Izvještaju.

Portal Analitika

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com