Iz Port of Adrije otpuštaju višak radnika: Ko mirno ode dobiće 10.000 eura više - Volim Podgoricu

Iz Port of Adrije otpuštaju višak radnika: Ko mirno ode dobiće 10.000 eura više

Iz kabineta izvršnog direktora Port of Adrije Sedata Kare saopštili su juče da otpuštaju radnike kao tehnološki višak u cilj povećanje konkurentnosti kompanije, a da prekobrojnima nude 10.000 eura više u odnosu na ono što im zakon garantuje.

Dan ranije nezadovoljni radnici i sindikalci najavili su mogućnost štrajka zbog nuđenja otkaza i pozvali Skupštinu, koja je verifikovala privatizacioni ugovor iz 2013, da ih zaštiti.

Iz kompanije su naveli da su nakon privatizacije zatekli 585 radnika, kao i da su tehničkom ponudom najavili optimizaciju broja zaposlenih u cilju uspješnog poslovanja. U prethodne tri godine bilo je pet socijalnih programa kroz koje je kompaniju napustilo 230 zaposlenih uz isplaćene bruto otpremnine u iznosu od 6,5 miliona eura.

“Kako smo i dalje suočeni sa neadekvatnom kvalifikacionom i starosnom strukturom zaposlenih (raspoloživi obrazovni profili i know how ne odgovaraju potrebama kompanije i zahtjevima regionalnog i međunarodnog tržišta, prosječna starost zaposlenih je 48 godina), pokušali smo u više navrata da za radna mjesta utvrđena kao deficitarna u kompaniji angažujemo postojeće zaposlene objavljujući interne oglase i obezbjeđujući neophodne obuke, prekvalifikacije koje su preduslov za obavljanje poslova (npr. za radna mjesta u Unutrašnjoj službi obezbjeđenja, radno mjesto stručnjaka za zaštitu i zdravlje na radu itd). Međutim, zaposleni (sa par izuzetaka) nisu iskazali zainteresovanost za promjenom radnih mjesta i prekvalifikaciju”, naveli su iz Port of Adrje.

Kao posljednji pokušaj da riješi problem viška zaposlenih, kako su saopštili, u maju ove godine objavili su poziv zaposlenima da se prijave za sporazumni raskid radnog odnosa.

“Iako se prijavilo 45 zaposlenih, kompaniju je napustilo svega 4. S obzirom na to da je kompanija iscrpila sve raspoložive opcije zasnovane na principu dobrovoljnosti, i kako očekivani rezultat nije postignut, kompanija je pristupila definisanju i sprovođenju tehnološkog viška uz primjenu svih zakonski definisanih mjera”, naveli su iz kompanije koja sada dijeli otkaze ugovora o radu a radnici koji ih prihvate dobiće zakonske otpremnine uvećane za 10.000 eura. 

 (Vijesti)

36 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com