KO PROIZVODI NEBEZBJEDNU HRANU? - Volim Podgoricu

KO PROIZVODI NEBEZBJEDNU HRANU?

 

Crnogorska javnost, sudeći prema odgovorima koje je Pobjeda dobila od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, nikada neće moći da dobije informaciju o tome ko su proizvođači neispravne hrane koja može doći na naše tržište.

  

Razlozi

Tokom jula inspektori su spriječili da velike količine neispravne piletine, voća i povrća dospiju na crnogorsko tržište čime je „misija Uprave za bezbjednost hrane i zadatak graničnih inspekcijskih službi ispunjen“. Iz te ustanove odbijaju da saopšte ko su proizvođači i uvoznici, ali i zemlju porijekla spornih proizvoda.

Kako su naveli u odgovorima na pitanja Pobjede, za ćutanje imaju nekoliko razloga, a jedan od njih je da se zemlje iz kojih su došle nebezbjedne pošiljke hrane ne navode javno zbog „principa međunarodne trgovine i dobrih međunarodnih odnosa“.

– Ukoliko bi objavili da je iz neke zemlje došla pošiljka nebezbjedne hrane na granicu sa našom državom, to bi se isto dogodilo i kompanijama iz Crne Gore u slučaju da se njihova izvozna pošiljka na granici sa nekom drugom zemljom kontrolom pokaže kao nebezbjedna – obrazložili su iz Uprave.

U skladu sa principima međunarodne trgovine, dodaju, nadležne službe zemalja iz kojih su porijeklom nebezbjedni proizvodi, su kroz sistem notifikacije obaviještene o zabrani stavljanja ovakvih pošiljki na tržište Crne Gore, nakon čega preduzimaju mjere da se ovakva situacija ne ponovi.

– Kompanije uvoznici, čije su pošiljke vraćene ili uništene, zbog toga što je utvrđeno da su nebezbjedne, pretrpjele su određene materijalne gubitke. Niko od tih uvoznika nije imao namjeru da uvozi hranu koja je nebezbjedna, a platili su cijenu uništavanja ili vraćanja nebezbjedne hrane – istakli su iz Uprave.

Kompanije i preduzetnici koji su proizveli hranu koja se prilikom kontrole pokazala nebezbjednom, navode, takođe su platile cijenu.

– Osim materijalnih gubitaka i posljedično gubitka tržišta, hrana tih proizvođača se u skladu sa propisima uzorkuje i laboratorijski analizira pojačanano, narednih deset pošiljki. Ukoliko u okviru tih kontrola neka od pošiljki opet bude nebezbjedna, laboratorijski se analizira opet narednih deset pošiljki. Na taj način se osigurava da na tržište Crne Gore mogu stići samo bezbjedne pošiljke – saopštili su oni.

Iz Uprave kažu da je najbitnije da hrana koja nije bezbijedna nije ni dospjela na domaće tržište i da je time ispunjen njihov osnovni zadatak.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com