Srce Sarajeva za najbolji studentski film dodjeljeno filmu “Čistoća” autora Nevena Samardžića - Volim Podgoricu

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dodjeljeno filmu “Čistoća” autora Nevena Samardžića

Takmičenje za nagradu “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film 23. Sarajevo Film Festivala (SFF), koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), zvanično je počelo danas.

“Vijeće za regionalnu saradnju je veoma sretno što je ove godine međunarodni partner Sarajevo Film Festivala. Izuzetno smo zadovoljni što smo pokrovitelj nagrade Srce Sarajeva za najbolji studentski film, jer vjerujemo da je veoma važno podsticati regionalnu saradnju na polju kreativnosti i umjetnosti mladih”, rekla je Dragana Đurica, viši stručnjak za konkurentnost u ovoj organizaciji, na prijemu povodom otvaranja takmičarskog programa – studentski film. 

“Ovo je nova takmičarska kategorija u okviru SFF-a i Vijeće je odlučilo da se ove godine uključi i na taj način promoviše rad studenata regionalnih filmskih škola, fakulteta i akademija”.

Studentski film je po prvi put uvršten u takmičarski program SFF-a. Program obuhvata 13 filmova u trajanju do 60 minuta koje su napravili studenti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. 

Nikica Zvonić, autorka jednog od filmova koja dolazi iz Hrvatske, rekla je kako nije bila ni svesna važnosti otvaranja ove nove SFF-ove takmičarske selekcije za studente dok nisu počele da pristižu čestitke zbog samog učešća na SFF-u.

Dodala je kako učešće na Sarajevo film festivalu, koji slovi za najjači festival u regionu i mlađeg brata filmskog festivala u Berlinu, predstavllja sigurno vjetar u leđa njenoj karijeri.

“Samo želim da radim filmove i da budem u stanju i mogućnosti to da radim”, zaključila je Nikica.

23. po redu Sarajevo Film Festival je počeo 11. avgusta i traje do 18. avgusta 2017.

U martu ove godine Vijeće za regionalnu saradnju je izabralo Sarajevo Film Festival za Prvaka regionalne saradnje za 2016. godinu i u tom duhu nastavlja da podržava nastojanja SFF-a da se okupe mladi talenti iz regiona i pokažu svoj rad, na taj način promovišući snagu saradnje i novi umetnički izraz.

Beta

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com