U KCCG se i dalje čeka kod specijalista - Volim Podgoricu

U KCCG se i dalje čeka kod specijalista

Na prvi pregled i operaciju u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ovog mjeseca čeka 1.018 pacijenata. To je neznatno manje u odnosu na prethodne mjesece, dok je lista i dalje najduža kada je riječ o kardiološkim pregledima.

Operaciju srca duže od mjesec čeka 56 pacijenata, a različite kardiološke preglede 622 građanina.

Na Klinici za očne bolesti pregled ili operaciju čeka 195, dok lista na Ortopedskoj klinici broji 78 pacijenata. Ukupno 57 pacijenata čeka na Klinici za onkologiju i radioterapiju, od kojih 17 na zračenje dojke.

Iz KCCG, na čijem je čelu Zorica Kovačević, mišljenja su da se pregledi zakazuju u optimalnom vremenskom roku, a da za one grane medicine gdje su termini popunjeni do kraja godine, početkom svakog mjeseca dodjeljuju nove termine za taj mjesec:

Na pitanje “Vijesti” koliko je elektonsko zakazivanje doprinijelo smanjenju listi čekanja u toj ustanovi, iz KCCG su odgovorili da „novi sistem zakazivanja ne utiče na formiranje listi”.

 “One su uzrokovane opterećenošću određenih specialista kao što su kardiolozi, endokrinolozi, reumatolozi i slično, odgovorili su iz KCCG.

Ministarstvo zdravlja se za uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda odlučilo nakon analize primjedbi pacijenata iz prošle godine, od kojih je veliki broj bio upravo na račun dužine čekanja zdravstvene usluge, a značajan i na njihovu organizaciju.

Iz Ministarstva je povodom započinjanja novog sistema zakazivanja saopšteno da se svaki specijalistički pregled mora obaviti u prvih 30 dana.

Iz KCCG odgovorili su da su zadovoljni funkcionisanjem elektronskog zakazivanja i da su već primjetni benefiti, pomenuvši i to što su „manji prigovori zaštitniku prava pacijenata na dužinu čekanja na pregled”.

Dodali su da je manja frekvencija ljudi na Poliklinici, osim u vrijeme održavanja konzilijuma.

Takođe, naveli su da se smanjuje broj prigovora na otežano dobijanje informacija i zakazivanje pregleda.

“Nemamo prigovore pacijenata za ovjeravanje putnih troškova zbog dolaska u našu ustanovu da bi zakazali pregled. Najveći benefit je što građani odmah dobiju termin od svog izabranog doktora i ne moraju da idu u druge zdravstvene ustanove da bi zakazali pregled. Ovo je naročito važno za pacijente iz drugih gradova Crne Gore kojima je neophodna zdravstvena usluga u KCCG”, piše u odgovoru.

Menadžment KCCG, tvrde, svakodnevno prati funkcionisanje elektronskog zakazivanja. Kazali su da se dešava da pacijenti, kada otkažu zakazani termin, nakon nekoliko dana se predomisle i dolaze u ambulantu da bi ipak zadržali ranije zakazani termin.

“Građani su dužni da otkažu zakazani termin ukoliko iz bilo kojeg razloga ne mogu doći na pregled. Oslobođeni termin izabrani doktor dodjeljuje prvom narednom pacijentu, pa nije moguće da nakon otkazivanja pacijentu opet bude dodijeljen stari termin”, navode.

 KCCG demantuje da se na holter može tek naredne godine

Pojedini pacijenti tvrde da ne mogu da zakažu holter monitoring (vrsta kardiološkog pregleda) i da im je rečeno da slobodne termine u  KCCG  imaju tek u februaru naredne godine. Međutim, iz  KCCG  demantuju da su do kraja ove godine popunjeni termini i ističu da su dostupni izabranim doktorima.

“Klinika za bolesti srca raspolagala je sa devet holter aparata, a prije petnaestak dana nabavljeno je još pet, što za sada zadovoljava potrebe naših pacijenata”, piše u odgovoru.

Iz  KCCG  su kazali da medicinske sestre u ambulanti za holter monitoring rade 365 dana u godini, što znači da se pacijentima „kače” holteri svakog dana, a sve u cilju blagovremenog dobijanja te usluge.

Napomenuli su da bi, osim u  KCCG , trebalo da se holter monitoring obavlja i u drugim opštim bolnicama koje imaju kardiologije. Iz te ustanove su poručili da u posljednja dva mjeseca zaštitnik prava pacijenata nije imao nijedan prigovor na dužinu čekanja za holter monitoring.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com