VEČERAS JE LJETNJE BOGOJAVLJENJE: Sve želje se ISPUNJAVAJU ali ne smijete zaspati prije ponoći - Volim Podgoricu

VEČERAS JE LJETNJE BOGOJAVLJENJE: Sve želje se ISPUNJAVAJU ali ne smijete zaspati prije ponoći

Pravoslavni vjernici sjutra, 19. avgusta slave Preobraženje.

Preobraženje Gospodnje se slavi kao jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Tog dana se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Na Preobraženje, koji je posni praznik, u crkvi se osvećuje grožđe i dijeli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. U krajevima gdje nema grožđa, osvećuje se drugo voće, kao na primjer jabuke.

Praznik je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu. Nije teško shvatiti svrhu Preobraženja. Bližio se dan Hristove muke i on je rekao: „Svi ćete se pokolebati“. Iako im je nekoliko puta govorio o muci koju će morati da podnesu, ipak je nejasno i površno u njih ulazila spoznaja da „Sin čovječji mora mnogo trpjeti, da će biti ubijen i da će uskrsnuti poslije tri dana“.

Zbog ovoga, praznik je u pravoslavlju poznat i kao ljetnje Bogojavljenje. Vjeruje se da na Preobraženje Sunce okreće leđa ljetu, a osmjehuje se zimi. Dan postaje sve kraći, zmije i gušteri vraćaju se u svoje brloge, a laste se pripremaju za jesenju seobu. U nekim rodopskim selima postoji vjerovanje da na taj dan Bog „pribraznuva“ (pravi ili spušta brazdu) sa neba kao znak da je došlo vrijeme za sjetvu jesenjih kultura. Vjeruje se da uoči praznika na nebu se otvaraju „Božja vrata“ na kojima se pojavljuje sam Bog i ispunjava želje.

Nada za svjetlonosno preobraženje drži budnim ljude i uoči Preobraženja Gospodnjeg. U nekim mjestima majke tjeraju djecu da gledaju u zvjezdano nebo kako ne bi propustila trenutak, te da se pomole za zdravlje i blagostanje.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com