Srbija neće da izruči Oliveru Ilinčić Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Srbija neće da izruči Oliveru Ilinčić Crnoj Gori

Sada i po pravosnažnoj odluci  Apelacionog suda – Olivera Ilinčić neće biti izručena Crnoj Gori. Nju crnogorsko Specijalno tužilastvo tereti da je dio organizovane kriminalne grupe koja je sa Svetozarom Marovićem kao šefom kriminalne organizacije brojnim malverzacijama oštetila budvansku kasu za nekoliko desetina miliona eura. 

Da se ni Ilinčić neće naći u Spužu – potvrđeno je u odgovorima koji su televiziji “Vijesti” dostavljeni iz beogradskog Višeg suda. 

“Apelacioni sud u Beogradu donio je odluku kojom je potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbijena molba za izručenje okrivljene Ilinčić Olivere i potvrdio razloge date u odluci prvostepenog suda”, navodi se u odgovoru Všeg suda u Beogradu.

Obrazloženje koje je dao Viši sud kada je zauzeo stav da ne izruči svoju državljanku crnogorskim pravosudnim bilo je da srpski Zakon ne poznaje krivično djelo koje se osumnjičenoj Oliveri Ilinčić  stavlja na teret.

“U obrazloženju ove odluke vijeće je utvrdilo da krivično djelo na organizovani način koji se stavlja na teret Oliveri Ilinčić po naredbi o sprovođenju istrage specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 20.01.2016 godine povodom koje se zahtijeva pružanje međunarodne pravne pomoći ne predstavlja krivično djelo iz oblasti organizovanog kriminala po zakonu republike Srbije odnosno ne predstavlja krivično djelo koje bi imalo pandan u krivičnom djelu” navodi se u obrazloženju Višeg suda od juna.

Osumnjicena Ilinčić je crnogorsko državljanstvo izgubila 2008. godine zbog čega su sprpski pravosudni organi prilikom odlučivanja po molbi crnogorskih kolega primjenili Ugovor o izručenju sopstvenih državljana.

Ilinčić je godinama vazila za najbližeg saradnika Svetozara Marovića za kojim je raspisana međunarodna potjernica radi izdrzavanja skoro četvorogodišnje zatvorske kazne.

Ona se sumnjiči da je posredno ali i direktno učestvovala u nekim korupcionaškim poslovima. Zbog te sumnje Specijalno tužilastvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage i dalo joj status okrivljene u predmetima “Kopirajt”, “Properti investment”, Bulevar, “Krapina” i “Otpadne vode.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com