9000 GRAĐANA PRIMA NAJNIŽU PENZIJU: Evo koliko ona iznosi… - Volim Podgoricu

9000 GRAĐANA PRIMA NAJNIŽU PENZIJU: Evo koliko ona iznosi…

 

Najnižu penziju u Crnoj Gori, čiji je iznos propisan zakonom na 122 eura, prima 8.679 penzionera. Naime, ovaj iznos je više nego duplo manji od prosječne penzije koja je u junu iznosila 284,90 eura i više od četiri puta manji od prosječne zarade, koja iznosi 510 eura.

Prema posljednjim statističkim podacima, koji se odnose na isplatu za jun 2017. godine, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosila je 284,90 eura i među najvećima je u regionu.

U Crnoj Gori ima122.871 korisnika penzije. Od ukupnog broja, 115.245 je korisnika prava u Crnoj Gori, a 7.626 korisnika prava u inostranstvu.

Iz Fonda PIO je za Agenciju Anadolija saopšteno da od ukupnog broja korisnika prava u Crnoj Gori, 109.098 je penzionera, a 6.147 je korisnika ostalih prava, među kojima su tjelesno oštećenje, tuđa pomoć i njega, naknada invalidima rada, dodatak na spomenicu.

“U inostranstvo se isplaćuje 7.537 penzija i 89 ostalih prava. Strukturu ukupnog broja penzija čine starosne, invalidske i porodične penzije. Od ukupnog broja penzija isplaćenih u Crnoj Gori, za jun 2017. godine, 64.795 čine starosne penzije, 21.969 invalidske i 29.871 porodične penzije. Za navedenu isplatu procenat učešća korisnika starosne penzije u ukupnom broju penzionera u Crnoj Gori je 55,55 odsto, invalidskih 18,84 odsto, a porodičnih 25,61 odsto. S tim da se učešće starosnih penzionera iz godine u godinu povećava, smanjuje se broj invalidskih, a imamo i pad broja porodičnih penzija”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Penzije među najvećima u regionu

Iz ove institucije stižu i podaci da su penzije u Crnoj Gori među najvećim u regionu.

“Radi poređenja, prosječna penzija u Sloveniji iznosi 615 eura, Hrvatskoj 306 eura, Makedoniji 224 eura, Srbiji 198 eura, Federaciji BiH 189 eura i bh. entitetu Republici Srpskoj 174 eura. Iz navedenog se može vidjeti da je prosječna penzija u Crnoj Gori među najvećima u regionu, odmah iza Slovenije i Hrvatske, koje su članice Evropske unije”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Poručeno je da najviši iznos penzije, shodno Zakonu, kojim je limitirana vrijednost ličnog koeficijenta osiguranika, ne može biti veći od četiri.

“Ovo znači da bi, naprimjer, osiguranik koji ima limitiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, na današnji dan primao penziju u iznosu od 1.116,01 eura. Iste Izmjene Zakona o PIO nisu ograničile dužinu penzijskog staža koji utiče na visinu penzije, tako da se prilikom izračuna uzima i penzijski staž duži od 40 godina”, saopšteno je iz ove institucije, uz podsjećanje da kada je najniža penzija u pitanju, ona iznosi 122,83 eura i prima je 8.679 korisnika prava u Crnoj Gori.

Na pitanje koliko je održiv penzioni sistem i koliko lični doprinosi zaposlenih finansiraju penzije, iz Fonda PIO ističu da se dio penzija finansira iz budžeta.

“Održivost penzionog sistema koji se bazira na tekućem finansiranju u najvećoj mjeri zavisi od odnosa broja zaposlenih i penzionera, odnosno broja uplatioca doprinosa i korisnika prava koji se iz tih doprinosa finansiraju. Odnos zavisnosti, kojom se prikazuje taj odnos, trenutno iznosi 1:1,72, što znači da za isplatu penzije jednog penzionera, 1,72 zaposlenih uplaćuje doprinose. Iako se smatra da je optimalan odnos 1:5, a minimalan 1:3, ove odnose je teško postići čak i u ekonomski najrazvijenijim zemljama Evrope. Pored demografskih promjena u smislu starenja stanovništva, razlog za navedeno jesu i otežane ekonomske prilike. Zbog toga se dio sredstava za isplatu penzija obezbjeđuje i iz budžeta”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Penzioneri nezadovoljni položajem

U 2011. godini u Crnoj Gori su usvojene izmjene Zakona o PIO kojima je strarosna granica za sticanje prava na starosnu penziju podignuta na 67 godina, kojima su izjednačeni uslovi za sticanje prava na starosnu penziju za žene i muškarce, čime se stvaraju preduslovi za smanjenje priliva novih penzionera.

U Partiji penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, nezadovoljni su položajem penzionera u državi. Iz ove partije je za AA saopšteno da većina penzionera svoje penzije koristi samo za puko preživljavanje.

U cilju finansijske konsolidacije, penzije u Crnoj Gori su 2013. i 2014. godine bile zamrznute, dok su 1. jula 2016. godine najniže penzije koje su tada iznosile 100 eura povećane 20 odsto, dok su ostale penzije uvećane za tri odsto. Usljed mjera štednje i fiskalne konsolidacije za ovu godinu, iz Vlade Crne Gore je saopšteno da penzioneri mogu biti bezbrižni i da neće zamrzavati penzije, kao i da će biti obezbijeđeno njihovo redovno usklađivanje.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com