Istraga protiv Marovića zbog planiranja atentata - Volim Podgoricu

Istraga protiv Marovića zbog planiranja atentata

Cr­no­gor­sko tu­ži­la­štvo po­kre­nu­lo je iz­vi­đaj po­vo­dom pi­sma ko­je je bi­zni­smen Ve­se­lin Mu­jo­vić ra­ni­je ob­ja­vio u „Da­nu” u ko­jem tvr­di da je po­ro­di­ca Sve­to­za­ra Ma­ro­vi­ća spre­ma­la li­kvi­da­ci­ju svje­do­ka sa­rad­ni­ka. U pi­smu ni­je na­ve­de­no ime svje­do­ka sa­rad­ni­ka, osim da se ra­di o li­cu ko­je je bi­lo ključ­ni svje­dok pro­tiv Ma­ro­vi­ća u bu­dvan­skoj afe­ri.
Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, ni­ko od Ma­ro­vi­ća tim po­vo­dom ni­je sa­slu­ša­van, a Mu­jo­vić je ra­ni­je o na­vod­nim na­mje­ra­ma fa­mi­li­je biv­šeg pot­pred­sjed­ni­ka DPS-a oba­vi­je­stio i spe­ci­jal­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca. 

Mu­jo­vić je u pred­met­nom pi­smu na­gla­sio da Ma­ro­vi­ća po­zna­je ne­ko­li­ko go­di­na i da ta­ko zna broj­na nje­go­va dje­la, ali i pla­no­ve.
– Sve­ta Ma­ro­vi­ća ne po­zna­jem od ju­če. Po­zna­jem ga iz vre­me­na ka­da je bio pred­sjed­nik Skup­šti­ne Cr­ne Go­re. Od ta­da po­či­nje nje­gov „zdrav na­gon za uzi­ma­nje nov­ca” – na­pi­sao je Mu­jo­vić, uz tvrd­nju da je Ma­ro­vić bio spre­man na sve ka­ko bi ostva­rio taj cilj.
Mu­jo­vić je u pi­smu na­veo da se ne­dje­la po­ro­di­ce Ma­ro­vić ne od­no­se sa­mo na ne­za­ko­ni­to pri­sva­ja­nje de­se­ti­na mi­li­o­na eura, već i na spre­ma­nje li­kvi­da­ci­ja.
– Ne­ka se is­pi­ta za­što su Ma­ro­vi­ći tra­ži­li „po­god­nu lič­nost” da se fi­zič­ki uklo­ni je­dan svje­dok sa­rad­nik – na­gla­sio je Mu­jo­vić u pi­smu.
Sta­tus svje­do­ka sa­rad­ni­ka u bu­dvan­skim afe­ra­ma do­bi­li su biv­ši gra­do­na­čel­nik Bu­dve Raj­ko Ku­lja­ča, kum Ma­ro­vi­će­vog si­na Mar­ko Vu­jo­vić, osni­vač pred­u­ze­ća Trejd ju­nik Mir­ko La­ti­no­vić i biv­ši di­rek­tor AMD Bu­dva Igor Trn­ski.

Za mon­stru­o­zni plan li­kvi­da­ci­je, ka­ko je Mu­jo­vić tvr­dio, zna­la je i Oli­ve­ra Ilin­čić, ko­ja je bi­la Ma­ro­vi­ćev sa­vjet­nik u pe­ri­o­du ka­da je bio na če­lu dr­žav­ne za­jed­ni­ce Sr­bi­je i Cr­ne Go­re. 
I Ilin­či­će­va se na­la­zi na spi­sku osum­nji­če­nih za bu­dvan­ske afe­re, ali je u tom pe­ri­o­du bi­la ne­do­stup­na cr­no­gor­skim is­tra­žnim or­ga­ni­ma. Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo je zbog to­ga ko­le­ga­ma iz Sr­bi­je upu­ti­lo za­mol­ni­cu za nje­no iz­ru­če­nje, a iz­da­lo je i na­red­bu za hap­še­nje i po­tjer­ni­ce. 
Sve­to­zar Ma­ro­vić je osu­đen na tri go­di­ne i 10 mje­se­ci za­tvo­ra zbog vi­še mal­ver­za­ci­ja u Bu­dvi. Upr­kos toj či­nje­ni­ci u za­tvo­ru će pro­ve­sti go­di­nu du­že u od­no­su na pr­vo­bit­nu pre­su­du, jer u za­kon­skom ro­ku ni­je pla­tio n

ov­ča­nu ka­znu od 100.000 eura, ka­ko je bi­lo pred­vi­đe­no. Ka­ko u za­kon­skom ro­ku ni­je upla­tio no­vac, nov­ča­na ka­zna se za­mje­nju­je za­tvor­skom, i u Spu­žu će pro­ve­sti ne­pu­nih pet go­di­na.
Pod­sje­ti­mo da je Ma­ro­vić pri­znao tu­ži­la­štvu da je bio na če­lu kri­mi­nal­ne gru­pe ko­ja je u pro­jek­ti­ma „Jaz”, „TK Pla­za”, „Ko­pi­rajt”, „Kra­pi­na”, „VTE”, „Bu­le­var” i „Pri­je­vor” na­ni­je­la vi­še­mi­li­on­sku šte­tu op­štin­skom bu­dže­tu.
Ma­ro­vić je pri­hva­tio na­vo­de tu­ži­la­štva da je bio vo­đa kri­mi­nal­ne gru­pe ko­ju su či­ni­li biv­ši čel­ni­ci op­šti­ne Bu­dva i nji­ho­vi sa­rad­ni­ci, a ko­ja je ne­za­ko­ni­tim rad­nja­ma na­ni­je­la vi­še­mi­li­on­sku šte­tu op­štin­skom bu­dže­tu.

Biv­ši vi­so­ki funk­ci­o­ner vla­da­ju­će par­ti­je je sa Spe­ci­jal­nim dr­žav­nim tu­ži­la­štvom sklo­pio dva spo­ra­zu­ma o pri­zna­nju kri­vi­ce, u ko­ji­ma je pri­znao da je bio vo­đa ta­ko­zva­ne bu­dvan­ske kri­mi­nal­ne gru­pe, ko­ja je ošte­ti­la dr­žav­ni bu­džet za vi­še de­se­ti­na mi­li­o­na eura.
Ma­ro­vić je pri­hva­tio na­vo­de tu­ži­la­štva da je bio vo­đa kri­mi­nal­ne gru­pe ko­ju su či­ni­li biv­ši čel­ni­ci op­šti­ne Bu­dva i nji­ho­vi sa­rad­ni­ci, a ko­ja je ne­za­ko­ni­tim rad­nja­ma na­ni­je­la vi­še­mi­li­on­sku šte­tu op­štin­skom bu­dže­tu. Slo­bo­de je li­šen zbog sum­nje da je iz­vr­šio pro­du­že­no kri­vič­no dje­lo zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja pu­tem pod­stre­ka­va­nja, iz­vr­še­nog na or­ga­ni­zo­van na­čin.

(Dan)

 

1 komentar

  1. I recently would definitely say thank you after again just for this incredible web-site you have got established on this site. It is filled with knowledge this sort of intent on this particular theme, first and foremost this process notably weblog. You’re in actual fact a lot of quite candy moreover accommodating pointing to men and women money saving deals undeniable fact viewing your blog post blogposts is a fantastic take great pride in when camping. With such a good skill! John and i also will have enthusiasm with your principles of what we have to try in most weeks time. Which our item is the trip big and as a consequence recommendations is definitely offer functional make use of.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com