Početna » ŽIVOT + » Savjeti » PUŠAČI, OPREZ! Ako konzumirate cigarete i ovo, možete da umrete!

PUŠAČI, OPREZ! Ako konzumirate cigarete i ovo, možete da umrete!

Studija je pokazala, međutim, da pušači koji koriste vitamin E imaju veće šanse da obole od raka pluća.

To je ozbiljno upozorenje na moguću štetnost pojedinih vitamina i oprez prilikom njihovog korišćenja.

Doktor Kris Slatore sa odeljenja za disajne puteve Vašingtonskog univerziteta, jedan od autora naučne studije, smatra da nema dovoljno podataka o tome da vitamini koji se uzimaju u tabletama zbilja pomažu. Ovo nije prva studija koja govori o potencijalnom negativnom efektu vitamina uopšte. Prethodne kliničke studije pokazale su da su pušači koji piju vitamine u tabletama koje sadrže beta-karoten izloženi povećanom riziku oboljevanja od raka prostate.

Naučnici iz Američkog nacionalnog instituta za rak objavili su studiju koja je pokazala da su muškarci koji uzimaju više od sedam multivitamina nedeljno značajno podložniji obolevanju od raka prostate.

Doktor Tim Bajers iz Centra za rak Univerziteta u Koloradu objavio je članak u kom govori o tome da hrana bogata vitaminima smanjuje rizik obolevanja od raka, ali da vitamini u tabletama nemaju isti efekat. Studija je ispitivala ulogu vitamina u opštem zdravlju grupe od 78.000 učesnika iz okoline grada Sietla, država Vašington, starosti između 50 i 76 godina. Ispitivanja su trajala nekoliko godina i ustanovljeno je je da multivitamini, vitamin C i vitamin E, nisu samnjili rizik obolevanja od raka pluća. Pušači koji su uzimali vitamin E svakog dana imali su blago povećan rizik obolevanja od raka pluća.

Iako su potrebna dodatna klinička ispitivanja, već se sada može reći da ljudi ne treba da misle da su vitamini u tabletama “magične pilule”.

Treba napomenuti da je potpuno pogrešno mišljenje da osoba koja je pušač može da se zaštiti od nastanka raka pluća i raka uopšte ukoliko uzima vitamine u tabletama.

 

Check Also

Biljana je sa 8 godina oboljela od raka kostiju, a onda je pobjedila! Evo kako

Biljani je sa samo osam godina potvrđena dijagnoza jednog od najtežih oblika raka kostiju – ...

Rada Manojlović: Molim vas, spasite me da ne umrem!

Rada Manojlović redovno se kontroliše kod ljekara, čak i vadi krv na svakih 6 mjeseci ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *